Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hver anden har oplevet fejl på lønsedlen - 5 gode råd, så du får, hvad du har tjent

Erhvervsliv

16/11/2022

Jens Asbjørn Bøgen

Det er det samme år efter år.

De seneste tal viser, at hver anden dansker har oplevet at finde fejl i deres lønseddel.

Har du fuldstændig styr på, at du får den korrekte løn, tillæg, pension, overarbejdsbetaling, optjent ferie og alt muligt andet? 

Hvis svaret er nej, skulle du overveje at få tjekket din lønseddel.

De seneste tal, som Epinion har lavet for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), viser nemlig, at præcis 50 procent af lønmodtagerne i Danmark har oplevet at finde fejl på lønsedlen. Et billede, som gentager sig år efter år. 

Det løfter de sløret for i en pressemeddelelse

Derfor sætter FH over de næste uger fokus på det vigtige løntjek. 

Tallene vækker også bekymring hos formanden for FH, Lizette Risgaard, der påpeger følgende: 

"Det er helt afgørende at holde øje med sine lønsedler. Antallet af fejl er virkelig stort, og hvis man ikke selv gør noget, bliver det meget ofte ikke opdaget. Derfor bør man altid være opmærksom og tjekke sin lønseddel ved hver udbetaling. For det kan altså dreje sig om rigtig mange penge." 

De fleste danskere er heldigvis gode til at holde øje med lønsedlerne. Hele 80 procent siger, at de tjekker deres lønseddel mindst hver anden gang. Det gælder i særlig høj grad de yngste lønmodtagere: 

"Unge er ofte ansat i midlertidige og prekære stillinger, hvor der ikke altid er styr på tingene. Så de lærer at holde øje med, at de får den rigtige løn. Det er virkelig godt, at de unge er opmærksomme på, at der kan være problemer”, understreger Lizette Risgaard. 

Fejl med tillæg var umulig at opdage

Over de næste par uger kører FH-fagbevægelsen den årlige OK-løntjek-kampagne, hvor vores fagligt aktive er på gaden for at tilbyde folk et løntjek og vejlede i, hvad man skal holde øje med. For det er ikke altid nemt at gennemskue lønsedlen. 

De deler desuden fem gode råd, som du bør holde øje med, når du tjekker din lønseddel. 

 • Passer timetallet eller månedslønnen?

  • Er du timelønnet, er det naturligvis helt afgørende, at du får løn for det rette antal timer. Tjek derfor altid, om timetallet på lønsedlen passer med det antal timer, du har arbejdet. Og husk at tjekke, at timelønnen er den rigtige, især hvis du for nylig er steget i løn.

  • Er du månedslønnet, er det simplere. Så skal du bare sikre dig, at der står det rigtige beløb. Det er til gengæld meget vigtigt, da månedslønnen afgør meget andet på lønsedlen så som pension, feriepenge, etc.

 • Får du de rigtige tillæg?

  • Mange arbejdspladser har tillæg for arbejde i weekenden, om aftenen og på helligdage. Det er en rigtig god idé at skrive ned, hvor meget du har arbejdet på tidspunkter, der medfører tillæg og kontrollere det på lønsedlen.

  • Du kan også have ret til tillæg for særlige kompetencer, anciennitet eller gener så som at være på flydende tid eller andet.

 • Får du den rigtige pension?

  • Din overenskomst fastslår, hvor stor en procentdel af din løn, arbejdsgiveren skal indbetale hver måned. Husk at holde øje med, at det korrekte beløb bliver indbetalt.

 • Får du nok ferie?

  • Ifølge ferieloven skal en fastansat optjene 2,08 feriedage per måned. De fleste arbejdspladser har derudover en sjette ferieuge i overenskomsten. Kontrollér din lønseddel for, at den korrekte mængde ferie bliver lagt til hver måned.

 • Passer beløbene på årsbasis?

  • Langt de fleste lønsedler vil have en samlet oversigt over, hvad du har optjent i både løn og pension i løbet af året. For timelønnede står der også indbetalte feriepenge og søn- og helligdagsbetaling. Det kan være en god idé at tjekke, at de tal hver måned stiger med den rette mængde.

Mest Læste

Annonce