Danmark forventes at ramme mindst 36 grader i dag, onsdag. Foto: Shutterstock
Danmark forventes at ramme mindst 36 grader i dag, onsdag. Foto: Shutterstock

Kan hedebølge give varmefri? Sådan er du stillet

Erhvervsliv

20/07/2022 12:33

J. Bøgen

Med kurs mod varmerekord er det nærliggende at spørge sig selv, om visse professioner bør blive hjemme fra arbejde.

Allerede kl. 11 onsdag rundede temperaturerne 30 grader i Danmark. Kl. 12.30 blev der målt 33,1 grader i Odense.

Og med så massiv en hede, som skyller ind over vores lille land på en dag som i dag, er det nærliggende at spørge sig selv, om visse arbejdsopgaver bør sættes på pause for at beskytte medarbejderne.

Men kan det overhovedet blive varmt nok til, at du kan få fri?

Et ord: nej.

Det skriver Jyllands-Posten.

Høje temperaturer udgør helbredsrisiko

Meget høje temperaturer kan ofte resultere i koncentrationsbesvær og generelt ubehag for ikke at tale om mere alvorlige konsekvenser som dehydrering og hedeslag. Derfor kan netop det spørgsmål blive et vigtigt spørgsmål onsdag.

Desværre er retten til varmefri ikke reguleret i Arbejdsmiljøloven, som er den, der gælder for arbejdende i Danmark.

MEN! For der er alligevel et lille håb ...

Det fremgår nemlig af Arbejdsmiljøloven, at retten til varmefri kan være forhandlet gennem overenskomst eller øvrige aftaler med ens arbejdsgiver. Derfor kan du være en af dem, der har ret til varmefri eller en kortere arbejdsdag. Tal med din arbejdsmiljørepræsentant eller din tillidsrepræsentant for at høre nærmere.

Samtidig kan du godt tillade dig at stille ekstra krav til din chef på en dag som i dag. Selvom han eller hun ikke ligefrem kan klandres for at bringe den syedeuropæiske varme til Danmark, er det nemlig chefens ansvar at tage en række forholdsregler, når temperaturen stiger så meget, at der kan være sikkerheds- og sundhedsfare ved det.

Det siger reglerne normalt

Under normale klima- og arbejdsforhold bør temperaturen ved stillesiddende arbejde holdes på 20-22 grader, og den må ikke overstige 25 grader.

De regler ryger ud af vinduet under hedebølger, da det simpelthen kan være umuligt at holde temperaturerne nede. Det bliver da også normalt accepteret af Arbejdstilsynet, men man bør alligevel tage en række forholdsregler.

Medarbejdere kan for eksempel gøre krav på flere pauser, hvis temperaturen er over 35 grader og luftfugtigheden mellem 40 og 60 procent.

Også hvis medarbejderne er iført uniform, skal deres pauser være længere. Samtidig skal der være fri adgang til rigeligt med drikkevand.

Særlige grupper som gravide, ældre og medarbejdere med hjerte- og lungesygdomme skal desuden tildeles længere pauser eller helt undtages fra at udsættes for de høje temperaturer.

Sidste gang varmerekorden blev slået var den 10. august 1975. Dengang nåede temperaturen 36,4 grader i Holstebro.

Arbejdstilsynets gode råd under hedebølge

  • Der skal holdes flere pauser

  • Pauserne skal holdes i lokaler med lavere temperatur eller udendørs.

  • Overvej, om der er mulighed for at forskyde arbejdstiden (fx start tidligere på dagen).

  • Forsøg at lave rotation mellem opgaverne ved fysisk krævende arbejde.

  • Påklædningen bør være let.

  • Hav altid fokus på, om beklædningen er væsentlig for sikkerheden. I kan dog i nogle tilfælde tænke alternativt – fx brug af langt forklæde kombineret med shorts, frem for lange bukser.

  • Medarbejderne skal have adgang til rigeligt drikkevand.

  • Hvis en medarbejder har symptomer på varmeudmattelse (svimmelhed, kvalme, synsforstyrrelser og hovedpine), skal medarbejderen straks hjælpes ud i køligere omgivelser. Sørg desuden for, at medarbejderen får rigeligt at drikke.

  • Hvis en medarbejder besvimer eller falder om, skal der tilkaldes en ambulance. Hedeslag skal behandles akut.

Kilde: Arbejdstilsynet

Mest Læste

Annonce