EU-Kommissionen tror på dansk økonomi

Der er bedring i dansk økonomi, vurderer EU-Kommissionen, som venter et mindre 2015-underskud end regeringen.

EU-Kommissionen ser positivt på den danske økonomi.

Der er tegn på en fortsat, omend skrøbelig og moderat vækst. Arbejdsløsheden er faldet støt siden slutningen af 2012, mens ejendomspriserne generelt har været stigende siden efteråret 2011.

Det fortæller EU-Kommissionens efterårsprognose, der tager pulsen på medlemslandenes økonomiske tilstand.

- Sammen med en forbedret tillid og voksende indkomst er betingelserne derfor til stede for et voksende privatforbrug efter flere års stilstand, konkluderer kommissionen.

Danmarks bruttonationalprodukt, BNP, forventes at vokse 0,8 procent i år og 1,7 procent næste år. I 2016 ventes væksten at nå to procent. 


Danmarks budgetunderskud forudses i 2014 at holde sig pænt under de tre procent af BNP, som er den grænse, EU har fastsat. Og i 2015 forventer EU-Kommissionen et mindre budgetunderskud, nemlig 2,3 procent, end de tre procent, regeringen selv har beregnet.

Det skyldes blandt andet forlængelsen af reglerne om gunstig beskatning af kapitalpensioner, som i 2015 gavner statskassen med, hvad der svarer til 0,75 procent af BNP.

EU-Kommissionen besluttede allerede i juni, at der ikke længere er grund til at holde særligt øje med Danmark, fordi økonomien er rettet op. Danmark slap derfor fri af den fire år gamle særprocedure for lande, der har haft uforholdsmæssigt store budgetunderskud.

Økonomien har de seneste år mærket et lille fald på grund af den faldende Nordsø-produktion af olie og gas, der har begrænset væksten med op mod et halvt procentpoint.

Men fra 2014 går produktionen en anelse i vejret i forhold til de foregående år, og den negative effekt på den samlede økonomi bliver derfor mindre.

 
Emneord: EU-Kommissær, EU-Kommissionen, Dansk økonomi, Dansk vækst
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 19.05.15 Politik
  Masser af eksportmuligheder i Sverige

  Holstebro Kommunes vækstinitiativ ”Holstebro Goes Global” og den danske ambassade i Sverige inviterer til temamøde om eksport til Sverige, den 4. juni 2015 i Nupark, for at sætte fokus på nabolandets marked og forretningskultur.

 • 26.01.15 Politik
  EU-Kommissionen trækkes i retten for kemi-nøl

  EU-Kommissionen er blevet trukket i retten for at sylte lovgivning for hormonforstyrrede stoffer. Danmark går nu ind i sagen, og miljøminister Kirsten Brosbøl vil presse på for, at EU vedtager fælles regler.

 • 19.12.14 Politik
  Nej til øget landsudligning

  Det er ikke rigtigt, at den nuværende udligningsordning betyder, at hovedstadskommunerne kan opretholde et betydeligt højere serviceniveau end resten af landet. Påstanden om, at udligningen favoriserer hovedstadsområdet, kommer fra otte jyske kommuner, der har sat gang i en kampagne for at øge landsudligningen. Økonomi- og Indenrigsministeriets egne nøgletal for serviceniveau viser derimod, at kommunerne i hovedstadsområdet stort set har samme serviceniveau, som resten af landets kommuner.

 • 16.12.14 Velfærd
  Nye investeringer i vækst og arbejdspladser i hovedstaden

  Regeringen og Vækstforum Hovedstaden har indgået en partnerskabsaftale, der skal skabe vækst og nye arbejdspladser.

 • 09.12.14 Velfærd
  Nyt kemi-samarbejde skal bane vej for nye miljøvenlige løsninger i danske virksomheder

  Miljøminister Kirsten Brosbøl lancerer i dag et nyt partnerskab, hvor virksomheder, forskere og eksperter samarbejder om at udskifte problematiske stoffer i virksomhedernes produkter til gavn for vækst og beskæftigelse.