EU sikrer handicappede adgang til mobiltelefoner og hæveautomater

Europa-Parlamentets tiltag på handicap-området gør hverdagen nemmere for handicappede mennesker.

Der findes rigtig mange forskellige handicaps. Og inden for hver handicap er der grader og kombinationer. I handicapkredse deler man ofte op i bevægelseshandicap, psykiske handicap, kommunikationshandicap og varig medicinsk behandling, men virkeligheden er meget mere kompleks. Der findes mange hundrede kombinationer og variation.

Fællesnævner er, at en eller flere funktionsnedsættelser skiller den handicappede fra at leve det liv, som mennesker uden funktionsnedsættelser lever. Det er er kernen i problemet, og det man skal tænke i at kompensere.  Sagt lidt humoristisk opstår handicap altså, når tilgængeligheden til omverdenen halter.

Europabevægelsen Blog

Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på DenOffentlige. Se andre indlæg her

Her bidrager en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde til at styrke debatten om EU.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning

Det skal forstås sådan, at det som giver en kørestolsbruger et handicap, er trappen, men er der en lift forsvinder det igen. Med ledelinjer på stationen og højtalere i toget kan den synshandicappede komme på arbejde. Ved brug af symboler (piktogrammer) kan den udviklingshæmmede finde vej.

Ofte ligger problemerne i små detaljer, som uden store omkostninger kan løses. Desværre er det sjældent en del af planlægningen for den, som bygger et kontorhus eller udvikler et produkt. Det er helt forståeligt, men derfor er der også brug for centrale direktiver.

Det vurderes, at der i EU er ca. 80 mio. handicappede. Derfor er det af kæmpe betydning, at Europa-Parlamentet netop har vedtaget tilgængelighedsdirektivet med et stort flertal. Direktivet forpligter firmaer og myndigheder til at tænke tilgængelighed ind i deres produkter og tjenester ved at følge europæiske tilgængelighedsstandarder.

Tilgængelighedsdirektivet viser, at det europæiske samarbejde gør en forskel for mennesker med handicap. Som formanden for Danske Handicaporganisationer,Thorkild Olesen, udtrykker det: ”Direktivet er et stort fremskridt for os med handicap. Når f.eks. mobiltelefoner og hæveautomater bliver tilgængelige, bliver det lettere for os at leve et liv som alle andre.”

Blandt handicappede og deres pårørende er der et stort ønske om at komme så tæt på det almindelige liv som muligt. Om at kunne tage en ungdomsuddannelse, få et meningsfuldt job, stifte familie, tage på ferie. Derfor betyder øget tilgængelighed i alle dens former alt, og her er det afgørende at have institutioner som EU, der sætter pres på sine medlemmerne og sikrer fælles standarder.

Emneord: Europabevægelsen, Europa-Parlamentet, Europa-politik, Handicappolitik, Europæisk samarbejde, Lars Kunov, 290319
Europabevægelsen på DenOffentlige.dk I Europabevægelsen mener vi, det er afgørende, at Danmark deltager helhjertet i det europæiske samarbejde, for i fællesskab står vi stærkest. Danmark skal være med til at finde de fælles løsninge...
Aktivitet: Artikler: 104 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også