Eurolande sender flere penge til Grækenland

Eurolandene er enige om hjælpe det gældsplagede Grækenland ved at lette den græske gældsbyrde og udbetale flere penge, siger euroformanden.

Eurolandene har truffet en principbeslutning om at udbetale op til 10,3 milliarder euro i nye penge til Grækenland fra den låneramme, der blev aftalt sidste år. Samtidig vil eurolandene lette den græske gældsbyrde ved blandt andet at se på profilen på afdrag af de store lån.

HUSKER DU BALLADEN OM GRÆKENLANDS GÆLD? Find alle artikler her.

Det sagde formanden for eurogruppen, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, natten til onsdag efter et næsten 11 timer langt møde i Bruxelles.


Den Internationale Valutafond (IMF) havde truet med at droppe sin støtte til den græske redningsplan, hvis ikke eurolandene var villige til at lette den voldsomme græske gældsbyrde.

Men den trussel er væk efter mødet i Bruxelles, hvor chefen for IMF's europæiske afdeling, danskeren Poul Thomsen, har deltaget i forhandlingerne.

- Vi hilser velkommen, at det anerkendes, at Grækenland har brug for gældslettelse for at gøre gælden holdbar. Det kan de ikke gøre selv, siger han.

Op til mødet har Valutafonden offentliggjort en rapport, der viser, at Grækenland ubetinget har brug for at få lettet sin gæld for at komme på fode igen.

Poul Thomsen roser den græske regering under ledelse af den venstreorienterede premierminister, Alexis Tsipras, for at holde sin del af aftalen ved at gennemføre vanskelige reformer, der har banet vejen for aftalen på eurogruppemødet.

Det græske parlament vedtog i søndags skattestigninger og yderligere besparelser på det offentlige budget, mens flere end 10.000 mennesker protesterede uden for parlamentet i Athen. 

- Beskeden til de europæiske ledere er, at Grækenland holder sine løfter. Nu er det deres tur, sagde Tsipras i den forbindelse med henvisning til de andre EU-lande.

Tsipras indrømmer, at lovpakken kommer til at gøre ondt på grækerne.

- Men for første gang er der udsigt til, at de store ofre kan kaste noget af sig, sagde han i den forbindelse.

Hvis Grækenland gennemfører alle sine reformer fuldt ud, vil landet i de kommende måneder få udbetalt op til 10,3 milliarder euro (77 milliarder kroner). Første portion af de nye penge skal efter planen falde i juni, så Grækenland kan holde sit samfund kørende.

- Dette er et vigtigt øjeblik i det lange græske program, et vigtigt øjeblik for os alle, siden vi sidste sommer havde en større tillidskrise imellem os, siger Jeroen Dijsselbloem.

Den græske finansminister, Euclid Tsakalatos, er optimistisk efter det lange møde i Bruxelles om sit lands økonomiske fremtid.

- Dette kan blive starten på at dreje Grækenlands onde cirkel af recession ind på en bane, hvor investorer har tillid til at investere i Grækenland, siger Tsakalatos.

 
Det siger de om den nye græsk gældsaftale
De 19 eurolande kom natten til onsdag frem til nye planer for Grækenlands gæld. Landet får nye lån, så det ikke risikerer at gå statsbankerot til sommer.  Her er, hvad nogle af de centrale aktører siger om aftalen, der kom på plads efter 11 timers møde i Bruxelles:
 
* Jeroen Dijsselbloem, hollandsk finansminister og formand for finansministergruppen:
- Aftalen er et vigtigt skridt. Vi var nødt til at lave en aftale, men vi vidste alle, at det var svært. Vi krævede meget af grækerne, IMF krævede meget af os, og vi krævede meget af IMF for at blive om bord.
- Det lykkedes os at få aftalen på plads, og det er rigtig godt for Grækenland, for det holder IMF om bord og styrker tilliden mellem landene og tilliden til eurozonen. Det gør mig til en glad mand.
 
* Poul Thomsen, chef for IMF's europæiske afdeling:
- Vi hilser velkommen, at det nu anerkendes af alle parter, at den græske gæld er uholdbar. Vi hilser velkommen, at det anerkendes, at Grækenland har brug for gældslettelse for at gøre gælden holdbar. Det kan de ikke gøre selv.
 
* Euclid Tsakalotos, finansminister i Grækenland:
- Jeg tror, at der en vis grund til at se optimistisk på, at det her kan være begyndelsen på et vendepunkt for Grækenlands onde cirkel af recession - nedskæringer - og blive til en situation, hvor investorerne har åben bane til at investere i Grækenland.
 
* Pierre Moscovici, EU's finanskommissær:
- Vi har i går markeret et vendepunkt for Grækenland og åbnet et spor mod et lette den græske gæld.
 
* Peter Kazimir, finansminister i Slovakiet:
- Det var en kompliceret fødsel i nat. Det er nok så godt, som det kan blive. 
- Jeg er tilfreds med aftalen, for i mine øjne var nye lån det vigtigste, og det problem har vi løst før sommeren.
 
Kilder: Ritzau, Reuters, AFP
/ritzau/
 

 

Emneord: Grækenland, Gældsaftale, EU, Europæisk samarbejde, IMF
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også