Europa og det forpligtende fællesskab vandt, men nu skal der leveres

Det er ikke hver dag Europa og Den Europæiske Union decideret kan udråbes til vindere af et valg i Europa. Men det skete i går.

Der er grund til at spærre øjnene op, hvis man er national politiker med hang til skepsis. Hvorimod de modige politikere, der viser os vejen til forpligtet fællesskab, hvor vi naturligvis kan påvirke, forme og bidrage til fælles løsninger på tidens store spørgsmål, kan finde ny inspiration.

Ny Europa-sektion på DenOffentlige

Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.

Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.

Nu har både Holland og Frankrig, to store og ”tunge” EU nationer valgt præcis den modsatte vej i forhold til UK. Det er glædeligt og peger i retning af et styrket fællesskab, der faktisk kan begynde at levere løsninger til sine borgere. Fordi kun gennem den forpligtelse, som Macron er valgt på, kan der skabes disse løsninger. De kommer IKKE fra Bruxelles, men fra nationer i Europa, der står sammen, skaber kompromisser og mest af alt løsninger for borgerne.

Arbejdspladser i Europa. Mest haster det i syd.  Fælles Energi Union. Løser meget både geopolitisk og klimamæssigt. Styrket forsvarssamarbejde. Meget efterspurgt i landene, der grænser op til Rusland. Og endelig sidst, men ikke mindst, fælles løsninger på migrations- og flygtningesituationen, som både nærer frygt og destabiliserer så længe al ”magt” er deponeret hos Erdogan i Tyrkiet.

Alle disse dagsordener og flere endnu kalder på et stærkt EU. Et EU, der sætter sine borgere i centrum, præcist som han har lovet og et EU fyldt med statsledere, der indrømmer, at kun fælleskabet kan yde alle 500 mio. borgere den tryghed, de friheder, de rettigheder og den velstand og velfærd, der også i fremtiden sikrer fred og stabilitet.

Det forpligter, og derfor var det velgørende at Macron på valgaftenen ikke var over glad. Ikke var stylet til et reality show og slet ikke skrydende. Tværtimod sagde han, at den vigtigste opgave de næste 5 år er at skabe løsninger, så ingen, eller færre, føler sig kaldet til at stemme på mere ekstreme løsninger fra fløjene.

Nu udestår spændende valg i Tyskland og Italien. Disse vil også blive fulgt tæt i hele Europa. Fordi valgene betyder noget for os alle. Sådan har det egentligt altid været, men nu er vi heldigvis blevet mere klar over, at fællesskabet danner rammen for vores tryghed og velfærd i bredeste forstand.

I Storbritannien havde, eller har, de ikke en Macron. Det kommer desværre til at koste dyrt for borgerne der. Vi må håbe at mange af de partier, som vi kan vælge mellem i Danmark, vil bruge valget i Frankrig til at lade sig inspirere, således at vi som vælgere tydeligt kan se, hvilken politik partiet vil bakke op i det forpligtende fælleskab. Det har vi borgere brug for og krav på.

Emneord: Europæisk samarbejde, Frankrig, Præsidentvalg, Stine Bosse, Europabevægelsen
Europabevægelsen på DenOffentlige.dk I Europabevægelsen mener vi, det er afgørende, at Danmark deltager helhjertet i det europæiske samarbejde, for i fællesskab står vi stærkest. Danmark skal være med til at finde de fælles løsninge...
Aktivitet: Artikler: 104 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 08.05.17 Flemming Nakinge Nielsen
  Jeps Håbet er tændt.

  Jeps. Et håb blev født, en socialliberal leder af Frankrig er hvad Frankrig har brug for. Jeg tror på han kan ændre Frankrig så Landet vil samles, og de bliver et godt eks. for resten af EU, EU har brug for ægte patrioter ikke nationalister der vil begrænse borgernes friheder med grænser osv. Fællesskab og samarbejde gør EU større, og det smittet af på borgerne og landene.  Den bedste måde at aflæse det på er de panikreaktioner, som DF kommer med gennem sin EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth. Han fik godt nok malet fanden på vægen, med det vanlige Fake nyt, som alle modstander af EU rejser med.

 • 08.05.17 Brian Jensen
  Sådan set enig med analysen...

  "Tværtimod sagde han, at den vigtigste opgave de næste 5 år er at skabe løsninger, så ingen, eller færre, føler sig kaldet til at stemme på mere ekstreme løsninger fra fløjene."

  Det er dér, den største udfordring er. Og det er dér, det bliver sværest at få EU rettet ind. EU er det eneste instrument, der har en mulighed for at reducere de negative effekter af globaliseringen. Som det er nu, er industriens og elitens interesser i højsædet.

  Vi, med vores på det tørre, bliver rigere og har mere og mere indflydelse.

  Hvis vi ikke skal drukne i populistiske, uvirksomme snuptagsløsninger, er vi nødt til at få flere til at se sig som delagtige i samfundet. Fokus skal drejes over til forbrugerbeskyttelse, miljøbeskyttelse, bekæmpelse af social dumping, skattetænkning osv.

  Hvad der sker af realpolitiske tiltag, får vi jo at se. Det er en stor skude at dreje, men hvis ikke EU lykkes, bliver ekstremismen og polariseringen endnu værre. Desværre er jeg ikke så optimistisk i forhold til at man generelt kommer til den selvindsigt i EU. Lobbyismens magt er ufatteligt stor. Del og hersk er en velprøvet metode på alle niveauer - og lige nu spiller man de svage grupper ud mod hinanden for at sidde sikkert på indflydelsen.

  Hvis de kommende liberalistiske tiltag fra Macron (og EU), bare har som effekt at de rige, bliver rigere, så kommer der ikke gang i nogen hjul. Forøgelse af velstand hos os med vores på det tørre, bliver bare omsat til højere boligpriser og i mindre grad til forbrug af varer og tjenesteydelser. Derimod ville en velstandsøgning i bunden, i lang højere grad, blive omsat direkte i forbrug.

  Den højt besungne og skattefinansierede flexicurity har vist sig fungere godt her i Norden. Den burde man forsøge implementere i EU (og genetablere i DK). Når man føler sig usikker, holder man på pengene og man forbruger eller investerer ikke.

  Tryghed er i det hele taget en forudsætning for et godt og effektivt samfund. Al energi, som bruges til at konkurrere hinanden ud i uddannelsessektoren, på arbejdsmarkedet osv. kunne bruges mere effektivt til konstruktive ting, som fordybelse og samarbejde. Konkurrencesamfundet skaber masser af tabere. Det er ikke godt for nogen - heller ikke "vinderne".

  Macron burde involvere Piketty i sin regering på en eller anden måde. Desværre er jeg ikke overbevist om at Macron er manden som vil eller kan gøre det, der skal til. Han var manden, som slog Le Pen. Det kan man ånde lettet op over, men jeg synes euforien har været lidt hysterisk og med skyklapper.

 • 08.05.17 Kurt Wissendorf Møller
  Det europæiske JA.

  Stine Bosse har jo langt henad vejen ret i, at det franske valg osse kan tolkes som et EU-valg. Franske præsidentvalg har det imidlertid med at sløre de faktiske forhold. Macron er blevet valgt på mange lånte stemmer, så selvom den franske præsident har store magtbeføjelser, så er han præsident i et demokratisk land, hvor parlamentet og dets sammensætning betyder alt for, hvor langt han kan påvirke dagsordnen.
  Derfor er det i virkeligheden de kommende parlamentsvalg i juni, der er lakmusprøven på, om Europa er på vej mod en samling, eller om det modsatte sker.
  Derfor er der god grund til at holde et opmærksomt øje på Frankrig fortsat.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også