Islændinge er efterhånden så vant til vulkanudbrud, at mange ser det som en udflugtsmulighed. Foto: Shutterstock
Islændinge er efterhånden så vant til vulkanudbrud, at mange ser det som en udflugtsmulighed. Foto: Shutterstock

Advarsel til danskere: Vulkanudbrud kan være på vej

Europa

03/8/22 6:50

Jens Asbjørn Bøgen

Rystelser og øget aktivitet i jordbunden øger frygten for, at en af landets 130 vulkaner snart vil spille med musklerne.

Udenrigsministeriet advarer nu danskere i Island om at passe ekstra godt på.

Der er nemlig målt flere rystelser og øget jordskælvsaktivitet omkring de to halvøer Reykjanes (hvor den internationale lufthavn på Island ligger) og Grindavik.

Udenrigsministeriet skriver på deres hjemmeside, at danskere skal:

"Undgå områder med fare for jordskred og nedrullende sten fra højereliggende områder. Vær opmærksom på løse genstande i dine opholdsrum pga. rystelser. Følg de lokale myndigheders råd og anvisninger."

De islandske myndigheder har nemlig skærpet sikkerhedsniveauet, fordi de også frygter et snarligt vulkanudbrud.

Danskere bliver ikke opfordret til at forlade Island, men hvis man alligevel snart skal hjemover, bliver det ikke noget problem - Islands største lufthavn, Keflavik, er nemlig ikke lukket som følge af det øgede risikoniveau.

Faktisk var der så sent som sidste år et udbrud i Fagradalsfjall-vukanen, der ligger omkring 30 kilometer fra hovedstaden Reykjavik.

Men det vel nok bedst kendte udbrud i nyere tid var under gletsjeren Eyjafjallajökull i april 2010. Den medfølgende askesky fra udbruddet førte nemlig til, at flytrafikken i det meste af Europa blev lammet.

Annonce