Der bliver talt på gangene i EU - for skal forsvarsbeslutningen kunne tages af et kvalificeret flertal? Foto: Shutterstock
Der bliver talt på gangene i EU - for skal forsvarsbeslutningen kunne tages af et kvalificeret flertal? Foto: Shutterstock

EU vil ændre traktat - altafgørende for forsvarsforbeholdet

Europa

10/05/2022 16:27

J. Bøgen

Et forslag om at ændre i EU-traktaten omkring det fælleseuropæiske forsvar får spirende opbakning, men Danmark er imod.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og EU-Parlamentets formand, Roberta Metsola, pustede for alvor gang i en større debat i anledning af årsdagen for afslutningen på Anden Verdenskrig.

De to magtfulde mennesker åbnede nemlig for at ændre i EU-traktaten, så beslutninger om for eksempel forsvarsanliggender skal kunne vedtages af et kvalificeret flertal.

Det vil være en radikal ændring af det nuværende system, hvor alle forsvarsmæssige beslutninger i EU-regi skal vedtages enstemmigt.

Det skriver TV2.

Landets stemme afgøres af befolkningsstørrelse

Som reglerne er lige nu, har alle lande i EUs forsvarssamarbejde reelt vetoret mod beslutninger, da et forslag ikke kan vedtages, hvis ikke alle lande stemmer for.

Ved et kvalificeret flertal vil det i fremtiden være sådan, at landenes befolkningsstørrelse kommer til at afgøre vægten af et givent lands stemme - og det vil i den forbindelse også afskaffe den indbyggede vetoret.

"Der er områder, hvor beslutninger i enstemmighed ikke længere giver mening. EU skal spille en større rolle på sundhed og forsvar. Og ja, hvis der er behov for traktatændringer, så må vi gennemføre dem," sagde Ursula von der Leyen til klapsalver i EU-Parlamentet i Strasbourg mandag.

Altafgørende for dansk afstemning om forbehold

Hvis man er et af de partier i Danmark, der anbefaler at fjerne forsvarsforbeholdet ved afstemningen d. 1. juni, må udtalelserne siges at være indbegrebet af dårlig timing.

Et af hofargumenterne fra den side af debatten er nemlig, at beslutninger på forsvarsområdet skal vedtages enstemmigt. Den vetoret, som Danmark per automatik altså ville have i forsvarsmæssige beslutninger, vil forsvinde, hvis ændringerne af EU-traktaten bliver vedtaget.

Det skal dog nævnes, at der er meget lang vej, før forslaget vil kunne blive skrevet ind i en ny traktat.

En række lande, herunder Danmark, ventes nemlig at protestere mod forslaget, og det kræver et flertal blandt medlemslandene overhovedet at få nedsat det konvent, der skal tage de første spadestik til en eventuel traktatændring.

Det næste topmøde i EU-regi finder sted i juni, og her bliver vi sandsynligvis klogere på, om der tegner sig et flertal for den radikale ændring eller ej.

Mest Læste

Annonce