Rusland er notorisk kendt for ikke at afholde frie og demokratiske valg - og ingen regner med, disse afstemninger bliver anderledes. Foto: Shutterstock
Rusland er notorisk kendt for ikke at afholde frie og demokratiske valg - og ingen regner med, disse afstemninger bliver anderledes. Foto: Shutterstock

Flygtede ukrainere må stemme om at blive en del af Rusland - men her er hagen ved det ...

Europa

23/9/22 10:48

Jens Asbjørn Bøgen

Størstedelen af verdens lande har allerede meldt ud, at de anser afstemningerne som ulovlige.

De russiske besættelsesstyrker i det sydøstlige Ukraine vil fra i dag sætte gang i en afstemning, hvor indbyggerne i Kherson, Luhansk, Donetsk og Zaporizjzja skal stemme om, hvorvidt de ønsker at blive indlemmet i Rusland.

Afstemningerne er blevet fordømt vidt og bredt, og både FN og størstedelen af det internationale samfund har allerede meldt ud, at afstemningerne er ulovlige, og at de ikke vil blive anerkendt.

Rusland fastholder, at afstemningerne bliver både demokratiske, frie og sikre, ligesom de også påstår, at der vil være omkring 1000 valgobservatører.

Hvem disse observatører er, melder historien imidlertid ikke noget om - de er nemlig ikke fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSC), som normalt sender neutrale observatører til valghandlinger rundt om i verden.

For at understrege afstemningernes legitimitet, har Rusland givet ukrainere, der er flygtet fra områderne, lov til at også at stemme. Der er bare en ret betragtelig hage ved det:

Du må nemlig kun stemme om løsrivelse, hvis du er flygtet til Rusland.

Det skriver DR.

Soldater går fra dør til dør

Der er har tidligere været historier fremme om, at indbyggerne i de besatte områder ikke har hørt et ord om en forestående afstemning.

Men de russiske besættelsesstyrker vil ifølge rygter gå fra dør til dør og spørge indbyggerne, om de stemmer for løsrivelse eller ej - ikke ligefrem en mulighed for at stemme anonymt og sikkert, da de russiske styrker er kendt for at slå hårdt ned på modstand mod det, de betegner som en særlig militæroperation.

En anden udlægning af soldaternes gåtur lyder, at de vil gå rundt og informere indbyggerne om, at de skal stemme. Om det så er lig med, at soldaterne indsamler stemmerne, vides ikke.

Stemmestederne åbner officielt først på tirsdag, og det er altså her, at det også bliver muligt for indbyggere, der er flygtet fra områderne, at stemme - forudsat, de er flygtet til Rusland.

For du har nemlig ingen ret til at stemme, hvis du er flygtet til ukrainsk-kontrollerede områder.

Annonce