Russerne er gået i gang med at "russificere" den ødelagte by, Mariupol. Foto: Shutterstock
Russerne er gået i gang med at "russificere" den ødelagte by, Mariupol. Foto: Shutterstock

Forgiftet drikkevand og fodbold for masserne - sådan er den nye hverdag i Mariupol

Europa

08/06/2022 11:26

J. Bøgen

Røgen har ikke engang lagt sig over den krigshærgede by, men indbyggerne står allerede ansigt til ansigt med den russiske invasionsmagts nye regler og love.

De russiske styrker har efter hårde kampe overtaget havnebyen Mariupol i det sydøstlige Ukraine, og nu er russificeringen i fuld gang.

Cirka en femtedel af byens 500.000 indbyggere er stadig i byen, og de bliver udsat for alt fra massiv propaganda til filtreringscheckpoints.

Men russerne er også i fuld gang med at gøre byen russisk forstået på den måde, at de simpelthen arbejder målrettet mod at gøre indbyggerne russiske.

For eksempel er der blevet introduceret et undervisningsprogram til skolerne på russisk, og byskiltene er godt i gang med at blive erstattet af nye skilte på russisk.

Det skriver blandt andre TV2.

Storskærme viser fortællingen om "befrielsen"

Et af de mere iøjnefaldende tiltag er de mange storskærme, der er sat op omkring i byen og installeret på varebiler, der nu kører rundt i Mariupols krigshærgede gader. Skærmene viser billeder fra russisk stats-tv og udsender billeder og budskaber om "den særlige militære operation" i Ukraine og befrielsen af det ukrainske folk - alt sammen på russisk, naturligvis.

I anledning af den russiske helligdag, Sejrsdagen d. 9. maj, var der arrangeret en form for sejrsparade i den ukrainske bys gader, der bliver afholdt koncerter, og en fodboldkamp mellem byens nye administration og den lokale fodboldklubs ungdomshold har også været en begivenhed.

Der er også arrangeret lynbehandling, hvis man er interesseret i at få et russisk pas.

Men alle disse tiltag dækker over en rædsom tilværelse for de ukrainere, der ikke ønsker at blive russiske - og samtidig lurer en katastrofe af gigantiske dimensioner.

Ukrainere bliver deporteret til Rusland og drikkevandet bliver forgiftet

Ifølge TV2, der har talt med ukrainske borgere, bliver indbyggerne filtreret og deporteret til arbejdslejre rundt om i Rusland. De får frataget deres ukrainske pas, får taget fingeraftryk og billeder, og dernæst forsvinder de til et ukendt sted i Rusland.

Det er ikke muligt at få et præcist tal på, hvor mange der er blevet sendt til Rusland på denne måde, men i følge en ukrainsk embedskvinde er der tale om mindst 700.000 mennesker.

Samtidig er der oprettet checkpoints, hvor ukrainere skal søge om særlig tilladelse til at forlade Mariupol - og den tilladelse skal fornys hver fjerde dag.

Som om alt dette ikke er nok, lever mange indbyggere stadig uden elektricitet, varme, internet, vand og mobildækningen er mildest talt elendig - for ikke at sige stort set ikke-eksisterende.

Men alt dette er ikke det værste, for en reel katastrofe lurer nemlig under overfladen. Bogstaveligt talt.

For de mange tusinde lig, der ligger begravet i massegrave, kombineret med alt det affald, der flyder i gaderne, kan forgifte drikkevandet i byen og føre til endnu flere dødsfald.

For knap en måned siden var WHO ude og advare om netop dette, da man frygter store udbrud af for eksempel kolera og dysenteri. Samtidig advarer WHO om, at mindst hver femte ukrainer risikerer at udvikle alvorlige mentale helbredsproblemer som følge af invasionen.

Det skønnes, at mindst 20.000 civile har mistet livet i bomberegnen i løbet af de sidste to måneder. Til sammenligning varede den nazistiske besættelse af byen under Anden Verdenskrig to år og kostede "kun" 10.000 civile livet.

Mest Læste

Annonce