Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Indkalder til krisemøde: Hverdagsret i voldsom prisstigning

Europa

08/05/2023 15:42

J. Bøgen

Det bliver kaldt landets svar på den danske smørkrise.

Gærkrise, smørkrise og ... pastakrise?

Hvert land har sine egne udfordringer som følge af den buldrende inflation og de eksploderede priser på fødevarer, og nu er situationen faktisk så slem i Italien, at landets industriminister har indkaldt til et krisemøde.

I marts steg priserne på spaghetti og pasta generelt nemlig med vanvittige 17,5 procent - på trods af, at prisen på hvede, som er en basisingrediens i pasta, faldt i samme måned.

Og det der næppe er noget, der skriger Italien som pasta, har det altså fået ministeren til at indkalde til møde.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

En italiensk smørkrise

Hvor inflationen herhjemme er på vej ned igen, går det den modsatte vej i støvlelandet. I april lå inflationen således på 8,8 procent, dog kun på 6,8 procent for energi og fødevarer.

Men i det sydeuropæiske land anses pasta for at være en menneskeret, og derfor har det altså skabt store problemer for særligt den fattigste del af befolkningen, at priserne på den ikoniske spise er steget så meget.

Skal man finde en dansk sammenligning med den italienske situation, kan man passende pege på, hvor stor opmærksomhed, der har været på prisstigningerne for smør.

For hvor mange anser det for at være en helt basal ting at have i køleskabet, har danskerne i den grad kunnet mærke, at priserne på mejeriprodukter, og særligt smør, er steget markant i løbet af det sidste års tid.

Ikke den eneste krisevare

TV 2's korrespondent, Eva Ravnsbøl, fortæller desuden til mediet, at der også er krisestemning, når det kommer til en anden italiensk specialitet, nemlig kaffe.

Prisen på en kop espresso har nemlig i mange år ligget under en euro, men nu skal man efterhånden søge et godt stykke tid for at finde en café, hvor prisen ikke er kommet op over den grænse.

Og i et land, hvor morgenkaffe på en café er næsten lige så normalt som at tage bukser på (fem-seks millioner italienere gør det dagligt), har det skabt et ramaskrig.

Mest Læste

Annonce