Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Intet bliver, som det plejer - og russernes forklaring hænger ikke sammen

Europa

08/05/2023 08:33

Jens Asbjørn Bøgen

D. 9. maj bliver af mange russere betegnet som den vigtigste mærkedag i løbet af året.

I Danmark har datoen d. 9. maj ikke så stor betydning, hvis overhovedet nogen.

I Rusland er sagen imidlertid en helt anden. Det er nemlig den dag, hvor russerne markerer Sejrsdagen, som skal hylde Sovjetunionens sejr over Nazityskland under Anden Verdenskrig.

Sidste år blev dagen da også markeret med pomp og pragt, da 13.000 mennesker og 159 køretøjer og 75 fly deltog i den stort anlagte parade.

Men selvom Rusland allerede havde invaderet Ukraine på den dato i 2022, så skal russerne ikke regne med, at årets markering bliver lige så markant.

Faktisk er der kun to tidligere Sovjetstater (Belarus og Rusland), der afholder parader, og selv i Rusland har mindst syv russiske regioner meldt ud, at de ikke vil markere dagen med parader.

Den officielle forklaring er, at der er for stor risiko for ukrainske terrorangreb - men noget tyder på, at det ikke er hele sandheden.

For efter næsten 15 måneders krig og ubegribelige tab er spørgsmålet, om nedtoningen af fejringen faktisk skyldes, at der simpelthen ikke er nok køretøjer hjemme i Rusland, fordi de alle er sendt til Ukraine.

Det skriver TV 2.

Modstridende forklaringer

Som nævnt er der allerede mindst syv russiske regioner, der har meldt ud, at de ikke vil afholde parader i forbindelse med d. 9. maj. Mange af dem ligger i det vestlige Rusland, så her giver risikoen for ukrainske angreb fint mening.

Men nogle af de mindst 21 byer, der har aflyst årets parader, ligger flere af dem mere end 2000 kilometer fra grænsen til Ukraine - så de er ikke ligefrem inden for rækkevidde af ukrainske droneangreb.

Spørger man Putins talsmand, Dmitrij Peskov, skyldes nedtoningen af årets mærkedag også, at man kun afholder parader på Sejrsdagen i stor skala, når der er tale om runde jubilæer.

I år er det 73-året for sejren over Nazityskland, og det betyder altså, at sidste års parade med et femcifret antal personer, knap 160 køretøjer og 75 fly var på 72-året for sejren - ikke ligefrem et rundt jubilæum.

Sidste år var markeringen desuden også omgæret af mystik, da en stort anlagt overflyvning over Moskva med 77 kampfly blev aflyst med bare en times varsel.

Den officielle forklaring var, at det var for dårligt vejr til at gennemføre overflyvningen sikkert - til trods for, at billeder fra den øvrige parade viste, at der var blå himmel og minimalt skydække over den russiske hovedstad på dagen.

Paraden i Moskva vil i år have deltagelse af omkring 10.000 soldater og 125 militære køretøjer og våben. Der er indtil videre ikke nogen meldinger om, at der vil indgå fly i fejringen.

Mest Læste

Annonce