Det trækker ud med at få vedtaget EU's sjette sanktionspakke mod Rusland. Foto: Shutterstock
Det trækker ud med at få vedtaget EU's sjette sanktionspakke mod Rusland. Foto: Shutterstock

Nu rammer EU's sanktioner os selv

Europa

16/05/2022 10:45

J. Bøgen

EU er på vej med sin sjette sanktionspakke mod Rusland - men denne gang vil pakken også kunne mærkes i EU-landene.

EU's sanktioner mod Rusland, som følge af landets invasion af Ukraine, har ramt russisk økonomi hårdt. Men den næste omgang sanktioner vil i høj grad også kunne mærkes i EU-landene.

Det skriver TV2, der har talt med udenrigsminister Jeppe Kofod (S), da han var på vej ind til et møde med de øvrige udenrigsministre i EU mandag i Bruxelles:

"Der er nogle lande, for hvem denne pakke gør rigtig ondt, fordi de er så afhængige af import af olie," siger han til mediet.

Spørgsmålet om det sorte guld

Netop den russiske olie har længe været et stridspunkt blandt EU-landene, da mange lande er dybt afhængige af at kunne bruge olie fra Rusland.

Ifølge EU-Kommissionens udspil til den sjette sanktionspakke, skal russisk råolie udfases inden for seks måneder. For raffinerede olieprodukter fra Rusland skal udfasningen ske inden for ni måneder.

Det er især Ungarn, der har sat hælene i overfor det hurtige stop for russisk olie. Landet peger for eksempel på, at det, modsat mange andre EU-lande, ikke har nogen havne, der kan modtage skibe med olie, og derfor er de i højere grad afhængig af en direkte landforsyning af det sorte guld.

Ungarn står ikke alene med sine protester, da både Slovakiet og Tjekkiet har udtrykt samme bekymringer, men Jeppe Kofod understreger, at Danmark står bag Kommissionens forslag:

"Med den russiske aggression og den sikkerhedspolitiske situation, vi står med i Europa, skal vi indføre de hårdest mulige sanktioner. Inklusiv på energiområdet. Det er den danske holdning, og den vil jeg gøre fuldstændig klar," siger udenrigsministeren til TV2.

Sanktionerne skal vedtages enstemmigt

Han frygter ikke, at uenigheden i EU sender et forkert signal til hverken Rusland eller resten af verden:

"Vi skal nok blive enige. Det vil Danmark arbejde benhårdt for. Og hvis vi ser de fem pakker, vi allerede har vedtaget, så har det været en historisk enighed. Ikke bare blandt EU-landene, men også med USA, Storbritannien, Canada og lande i Asien."

EU's sanktioner skal vedtages enstemmigt. Det vil sige, at Ungarn for eksempel kan bruge truslen om ikke at stemme for sanktionerne til at få sig forhandlet til en længere overgang for udfasning af russisk olie.

Netop Ungarn har bedt om at få fem år til at finde alternativer til den russiske olie, landet får leveret gennem rørledninger.

"Vi må anerkende, at nogle lande er meget afhængige af russisk olie- og gasimport. Det er derfor, at vi skal ud af den afhængighed med grøn omstilling og ved at finde alternativer til russisk olie og gas. Men den danske holdning er fuldstændig klar: Vi skal indføre de hårdest mulige sanktioner," slutter Jeppe Kofod overfor TV2.

Mest Læste

Annonce