Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nyt lovforslag godkendt i Spanien: Kvinder får menstruationsfri

Europa

18/5/22 9:07

Redaktionen

Den spanske regering har godkendt et lovforslag om betalt fri ved menstruation, og det er staten, der skal betale. Skal vi følge med i Danmark?

Mange kvinder døjer med slemme smerter og stor ubehag, når de har menstruation. 

Den spanske regering har derfor i tirsdags godkendt et forslag, som skal give betalte sygedage til personer, der lider af alvorlige menstruationsmerter.

Det skriver AFP ifølge TV2

Forslaget er godt nok godkendt af regeringen, men skal også behandles og godkendes af parlamentet, før det kan træde i kraft. 

Hvis det bliver en realitet, bliver Spanien det første europæiske land til at have sådan en lov, ligesom landet allerede er det første land i Europa til at stemme om et sådan lovforslag i parlamentet. 

Det er dog usikkert, om den spanske mindretalsregering kan samle flertal i parlamentet. 

Det finder vi formentlig først ud af om et par måneder, når forslaget ventes at blive taget op i parlamentet. 

Giver kvinder ret til betalt fri

Helt konkret vil forslaget give kvinder så mange betalte 'sygedage', som de har brug for, hvis de lider af menstruationssmerter. Forslaget lyder på, at det er staten og ikke virksomheden, der skal betale. 

For at få udbetalt løn kræver det dog, at en læge verificerer, at man er uarbejdsdygtig på grund af smerterne. 

Ifølge Irene Montero, som er ligestillingsminister i det sydeuropæiske land, vil loven anerkende et sundhedsproblem, der normalt ignoreres. 

"Menstruation vil ikke længere være et tabu," udtalte hun ved et pressemøde kort efter, at regeringen godkendte forslaget.

Ifølge en spansk sammenslutning af gynækologer og obstetrikere lider cirka hver tredje kvinde, der menstruerer, af stærke smerter, og lovforslaget kan derfor komme til at koste det spanske samfund mange penge.

Annonce