Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rekordmange tilfælde i år: Hold hunde i snor og katte indendørs

Europa

14/07/2023 10:40

J. Bøgen

Der er sket et eller andet i 2021, som har gjort den frygtede sygdom mere smittefarlig.

Den Europæiske Myndighed for Fødevaresikkerhed (EFSA) udsendte torsdag en kombineret advarsel og anbefaling til hunde- og katteejere.

På de seneste er der nemlig fundet et rekordstort antal tilfælde af fugleinfluenza på verdensplan, men det er ikke det, der får EFSA til for alvor at råbe vagt i gevær.

Det skyldes i stedet, at der i flere europæiske lande nu er fundet flere tilfælde, hvor fugleinfluenza har smittet både hunde og katte. For eksempel er fem hunde og en kat blevet smittet i Italien, og i Polen er hele 24 katte testet positivt.

“Det anbefales at undgå, at katte og hunde og generelt kødædende husdyr eksponeres for døde eller syge dyr. Et muligt middel er at holde hunde i snor, og at katte holdes inden døre i områder, hvor det er blevet bekræftet, at der er en ekstensiv cirkulation af HPAI-virusser i vilde fugle”, hedder det i erklæringen fra EFSA.

Fugleinfluenza på Fyn

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) ‘er der sket noget’ i 2021, som har gjort influenza H5N1 mere smittefarlig, end vi før har set det.

Hvad der præcis er sket, er man ved at undersøge, men en frygt er, at virussen simpelthen er muteret, så den har nemmere ved at krydse på tværs af arter.

Hvis det er det, der er sket, kan det få store konsekvenser, hvis smitten får lov til at løbe løbsk. Det vil nemlig kunne føre til flere mutationer, og det vil øge risikoen for, at der kommer en variant af virussen, der nemt kan smitte mennesker.

Der er ikke nogen meldinger om, at der er konstateret smitte med fugleinfluenza i hunde og katte herhjemme, men fugleinfluenzaen er her skam.

Onsdag advarede Fødevarestyrelsen om, at der er fundet fugleinfluenza i fritgående høns på Fyn, og i mandags indførte man restriktioner for sønderjyske fjerkræavlere, da der var konstateret fugeinfluenza i det nordlige Tyskland.

Mest Læste

Annonce