Foto: World Animal Protection
Foto: World Animal Protection

Støtter du det? Dine skattekroner går til tyrefægtning

Europa

07/07/2023 09:10

J. Bøgen

Det er ikke småpenge, der er tale om.

I dag starter det årlige tyreløb i Pamplona, hvor tyrene jages gennem små gader af menneskehorder, mens de snubler og falder, blot for at ende livet i en tyrefægterarena.

Mange danskere ved ikke, at de som skatteborgere er med til at betale for den brutale mishandling af tyre, der foregår året rundt i de spanske tyrefægterarenaer. Men EUs landbrugsfond har i mange år udbetalt milliarder af kroner til den spanske tyrefægter-industri gennem EUs landbrugsstøtte.

I 2013 blev støtten til besætninger, der opdrætter kalve til tyrefægtning gjort op til næsten en milliard kroner (129 millioner euro) i en undersøgelse foretaget for det spanske og det katalanske parlament.

I dag ved end ikke folkevalgte politikere, hvor meget af EUs landbrugsstøtte, der præcist går til tyrefægter-industrien.

"Det skyldes at EUs landbrugsfond er meget lidt villig til at dele detaljer om EU-støtten til tyrefægtning. Derfor har vi kun sparsom viden om de konkrete og mest opdaterede tal på området," siger Niels Fuglsang (S), medlem af Europa-Parlamentet.

Kan ikke stoppe pengene - vil have komplet forbud

Nu har socialdemokratiets dyrevelfærdsordfører i Europa-Parlamentet fået nok:

“Der har været flertal i parlamentet i årevis for at afskaffe den del af landbrugsstøtten, der går til tyrefægtning, men det har alligevel ikke kunnet lade sig gøre. Det skyldes blandt andet, at skiftende Ministerråd har blokeret et forbud og dermed holdt hånden over det meningsløse dyreplageri, som foregår til offentlig skue og underholdning midt i Europa,” siger Niels Fuglsang, der er næstformand i Europa-Parlamentets dyrevelfærdsgruppe.

“Hvis det ikke kan stoppes ved at lukke for pengestrømmen, må EU-Kommissionen indføre et direkte forbud. De har chancen netop nu, hvor Kommissionen er ved at opdatere dyrevelfærden for en lang række landbrugsdyr i EUs stalde og marker. Så det er helt oplagt, at Kommissionen indfører et totalt forbud mod tyrefægtning,” siger Niels Fuglsang.

Lækkede dokumenter viser selvmodsigelse

Opfordringen hilses velkommen af dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection:

“EU bør ikke på nogen måde støtte den grusomme dyremishandling i Spaniens tyrefægterarenaer. Vores skattepenge skal under ingen omstændigheder bidrage til bestialsk dyremishandling, men skal tværtimod bruges klogt og empatisk til at indføre gennemgribende forbedringer af dyrevelfærden,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

Lækkede dokumenter fra EU-Kommissionen afslørede for nyligt, at der arbejdes på at forbedre velfærden for kyllinger, høns, grise og køer i landbruget i EU.

Derfor mener dyrebeskyttelsesorganisationen, at det virker modsigende, samtidig at fortsætte støtten til tyrefægtning.

"Det giver ingen mening, at EU samtidig tillader den brutale mishandling af dyrene under tyrefægtning, når man siger, man vil højne dyrevelfærden. World Animal Protection har krævet et absolut forbud i mange år, og det er på høje tid at afslutte et af de sorteste kapitler i Europas dyrevelfærdshistorie,” siger Gitte Buchhave.

Mest Læste

Annonce