Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zelenskyy udfordrer Putin: "Vi vandt dengang. Vi vil vinde igen!"

Europa

09/5/22 11:03

Jens Asbjørn Bøgen

Ruslands præsident er ikke den eneste, der har holdt tale i anledning af årsdagen for Anden Verdenskrigs afslutning. Se hvad Ukraines præsident, Volodomir Zelenskyy, havde som budskab.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, brugte sin tale på Sejrsdagen til at trække tråde fra Anden Verdenskrig til situationen i Ukraine.

Men Putin er ikke den eneste, der er kommet med et budskab i dagens anledning. Den ukrainske præsident, Volodomir Zelenskyy, har offentliggjort en tale til det ukrainske folk på Twitter.

Og den trækker også tråde til Anden Verdenskrig - dog overhovedet ikke med samme fortælling som Putin.

"Der findes ikke noget giftigere end en fingeret ven"

Zelenskyy bruger sin tale til at minde ukrainerne om fejring i august 2021 - 30-års jubilæet for Ukraines selvstændighed.

Men hurtigt skiftes de lykkelige minder ud med et citat fra den ukrainske filosof, Hryhorii Skovoroda:

"Der er intet farligere end en lumsk fjende, men intet mere giftigt end en fingeret ven."

En tydelig reference til de russiske naboer, hvor mange ukrainere har både venner og familie. Og Zelenskyy lægger ikke fingre imellem, når han beskriver Ruslands handlinger:

"Dette er ikke en krig mellem to hære. Denne krig udføres af barbarer, der bomber Skovoroda Museet og tror, at missiler kan ødelægge vores filosofi. Det irriterer dem. Det er ukendt for dem. Det skræmmer dem. Essensen er, at vi er et frit folk med vores egen vej."

"Vores land er sået med kugler og bomber"

Den ukrainske præsident bruger en god portion af talen på at hylde de millioner af ukrainske soldater, der under Anden Verdenskrig kæmpede for at slå nazisterne.

I en opremsning af byer, der i sin tid var under nazistisk besættelse, sætter Zelenskyy lighedstegn mellem situationen i disse byer under Anden Verdenskrig og nu:

"Alle disse byer og områder giver os tro på, at vi vil fordrive besætterne fra vores land."

Generelt gør Zelenskyy meget ud af at bruge Ukraines blodige historie til at forsikre befolkningen om, at landet endnu en gang vil trække sig sejrrigt ud af en krig.

"Vores land er sået med kugler og bomber, men ingen fjende har nogensinde været i stand til at slå rødder her."

"Snart vil vi have to Sejrsdage"

Selvom Zelenskyy ikke nævner Putin ved navn en eneste gang, er der ingen tvivl om, hvem den ukrainske præsident taler om i videoen.

Og hvor Putin gør et stort nummer ud af at understrege, hvorfor Ukraine skal afnazificeres, vender Zelenskyy selvsamme logik mod den russiske præsident:

"Kun en gal mand kan finde på at gentage de 2194 dages verdenskrig. Og den gale mand gentager Hitlers regimes ufattelige forbrydelser i dag, følger nazisternes filosofi og kopierer alt det, de gjorde."

Zelenskyy slutter af med at forudse Putins undergang.

"Snart vil vi have to Sejrdage. Og nogen vil ikke engang have en tilbage."

Du kan se hele Volodomir Zelenskyys tale her.

Annonce