Europarådet er bekymret over danske forhold

Børn, asylansøgere, handicappede og psykiatriske patienter har ikke ideelle forhold i Danmark, mener kommissær

Bæltefikseringer af psykiatriske patienter, afviste asylansøgeres forhold i Sandholmlejren og dansk lov og praksis for familiesammenføring af børn er alt sammen med til at gøre Europarådets menneskerettighedskommissær bekymret for forholdene i Danmark.

Kommissær Nils Muiznieks har netop afsluttet et tre dage langt besøg i Danmark, hvor han har mødt flere private organisationer og myndighedspersoner, heriblandt social-, børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen (SF).

I en pressemeddelelse udsendt fredag retter Muiznieks pegefingeren mod flere områder, der på det seneste har været genstand for debat i Danmark.

Det gælder blandt andet forholdene for børn i familiesammenføringssager, hvor kommissæren udtrykker bekymring over, om Danmark lever op til kravene i FN's Børnekonvention.

- Selv om det bydes velkommen, at der for nylig er foretaget ændring for at lette familiesammenføring, er det problematisk, at børn over 14 stadig ikke er omfattet, og at dem over otte skal demonstrere deres integrationspotentiale, skriver Muiznieks.

Uden at nævne konkrete sager beklager kommissæren også, at der ikke er taget tilstrækkeligt hensyn til børnenes tarv i en række beslutninger, hvor familier er blevet sendt ud af Danmark til deres oprindelsesland.

Muiznieks kritiserer også forholdene for asylansøgere i Sandholmlejren, hvor han mener, at afviste asylansøgere lever i et "juridisk tomrum", fordi de ikke kan sendes ud af landet, men stadig ikke har lov til at forlade Sandholm.

Kommissæren finder det især bekymrende, at nogle børn har måttet bo i Sandholmlejren i længere perioder og dermed er blevet nægtet nogle af deres rettigheder, blandt andet til at modtage kvalitetsundervisning på linje med andre børn.

Menneskerettighedskommissæren kritiserer også forholdene på psykiatriske institutioner.

- Kommissæren er bekymret over den overdrevne anvendelse af tvang på danske psykiatriske institutioner, inklusiv tvangsbehandling, tvangsmedicinering og anvendelsen af fysiske fikseringer, sommetider i flere dage, hedder det i pressemeddelelsen.

Et sidste kritikpunkt gælder forholdene for handicappede, der ifølge kommissæren i nogle kommuner bor for mange sammen og dermed ikke bliver tilstrækkeligt integreret i samfundet.

Kommissæren ønsker ikke at udtale sig yderligere om sine iagttagelser, før han offentliggør sin rapport, formentlig i begyndelsen af næste år.

En pressemedarbejder oplyser, at der har været tale om et længe planlagt rutinebesøg, der fandt sted 19. til 22. november.

/ritzau/

 

Emneord: Europarådet, Danske forhold, Børn, Asylansøgere, Handicappede, Psykiatriske patienter
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 09.12.13 Bente Stenfalk
  Spørgsmål ingen politiker vil svare på i DK

  Spørgsmål, jeg ikke kan få svar på:

  En patient er tvangsindlagt med en fysisk sygdom, som blev ændret til en psykisk sygdom af psykiaterne på det hospital, hun blev indlagt på. Kvinden må ikke modtage besøg, for psykiaterne vil ikke have, at hun påvirkes imod deres behandlinger.

  Er det tilladt at tvangsisolere patienter?

  Og hvis kvinden nu er så syg, at hun muligvis har trukket sig ind i sig selv og ikke svarer, når hun spørges, er det så tilladt ikke at lade familien se til hende?

  Ombudsmanden udtaler, at nogen sagtens kan tale kvindens sag, hvis man kan få en fuldmagt af kvinden. Men det kan man jo ikke, hvis man ikke kan få lov til at se hende og spørge hende, om det er det, hun ønsker.

  Hun har fået tildelt en værge, en pensionist, som svarer, at han stoler på psykiaterne..

  Hvordan kan denne kvinde søge erstatning for mulig uretmæssig behandling, når ingen kan få lov til at se hende, og hun sikkert ikke kender muligheden for at søge erstatning?

  Hvor er hendes retssikkerhed henne?

  Hvordan styrker man hendes retssikkerhed?

  Og hvordan giver man hende øget vejledning?

  Og hvordan med hendes ret til en second pinion?

 • 23.11.13 Birger Sørensen
  Gensidig forsørgelsespligt vil tage forældre fra børn

  Fra 1/1-2014 vil familier blive splittet, fordi en af de voksne parter er kontanthjælpsmodtagere.
  Denne "reform", der målrettet søger at fjerne eksistensgrundlaget for de fattigste danske familier, vil komme til at betyde, at familier er nødt til at flytte fra hinanden, for at kunne overleve.
  Der vil komme rigtig mange børn i klemme - den ene af forældrene vil blive taget fra dem, ligesom deres muligheder for udfoldelse vil blive begrænset af en ikke fungerende økonomi.

  Gensidig forsørgelsespligt, fratager danskere rettigheder og frihed i deres hjemland. Det er en overtrædelse af EUs charter om grundlæggende rettigheder (Lissabon-Traktaten, ligestilling), og desuden FNs menneskerettigheder, FNs handikapkonvention og FNs børnekonvention.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.06.16 Velfærd
  Private bosteder efterlyser samarbejde med psykiatrien

  De private bosteder mærker en stadig mere presset psykiatri. Indlæggelser er alt for korte, og flere steder står derfor med beboere, der burde have hjælp. Det skaber ifølge direktør i LOS Michael Graatang utryghed for beboere og medarbejdere.

 • 11.02.16 Velfærd
  Nyt projekt i Aarhus: Fra asylcenter til job

  Aarhus Kommunes Jobcenter vil nu sende 50 af de mest talentfulde flygtninge i virksomhedsforløb, så snart de ankommer til kommunen. Projektet hedder Talent Programme Aarhus 2016-2017 og er støttet økonomisk af Industriens Fond.

 • 04.05.15 Velfærd
  En håndtegnet velkomst

  Et utraditionelt og nytænkende samarbejde mellem Lejre Kommune og elever fra Flakkebjerg Efterskole står bag udviklingen af en velkomstpjece til kommunens nye flygtninge. Resultatet er blevet en let forståelig pjece, som kommunen nu vil afprøve i modtagelsen af de nye udenlandske borgere.

 • 27.02.15 Politik
  Tilliden mellem handicappede borgere og kommunen skal genoprettes

  Efter en byge af kritiske høringssvar trak socialminister Manu Sareen en reform af servicelovens regler for voksne med handicap tilbage. En reform der ville give et forringet serviceniveau og en forringet retssikkerhed.

 • 02.10.14 Velfærd
  Psykiatrien får flere bæltefri afdelinger

  Psykiatriske afdelinger i de fem regioner modtager 70 millioner kroner til forsøg med bæltefri afdelinger. Den fysiske tvang i psykiatrien skal nedbringes.