Europarådet er bekymret over danske forhold
Børn, asylansøgere, handicappede og psykiatriske patienter har ikke ideelle forhold i Danmark, mener kommissær
Bæltefikseringer af psykiatriske patienter, afviste asylansøgeres forhold i Sandholmlejren og dansk lov og praksis for familiesammenføring af børn er alt sammen med til at gøre Europarådets menneskerettighedskommissær bekymret for forholdene i Danmark.
Kommissær Nils Muiznieks har netop afsluttet et tre dage langt besøg i Danmark, hvor han har mødt flere private organisationer og myndighedspersoner, heriblandt social-, børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen (SF).
I en pressemeddelelse udsendt fredag retter Muiznieks pegefingeren mod flere områder, der på det seneste har været genstand for debat i Danmark.
Det gælder blandt andet forholdene for børn i familiesammenføringssager, hvor kommissæren udtrykker bekymring over, om Danmark lever op til kravene i FN's Børnekonvention.
- Selv om det bydes velkommen, at der for nylig er foretaget ændring for at lette familiesammenføring, er det problematisk, at børn over 14 stadig ikke er omfattet, og at dem over otte skal demonstrere deres integrationspotentiale, skriver Muiznieks.
Uden at nævne konkrete sager beklager kommissæren også, at der ikke er taget tilstrækkeligt hensyn til børnenes tarv i en række beslutninger, hvor familier er blevet sendt ud af Danmark til deres oprindelsesland.
Muiznieks kritiserer også forholdene for asylansøgere i Sandholmlejren, hvor han mener, at afviste asylansøgere lever i et "juridisk tomrum", fordi de ikke kan sendes ud af landet, men stadig ikke har lov til at forlade Sandholm.
Kommissæren finder det især bekymrende, at nogle børn har måttet bo i Sandholmlejren i længere perioder og dermed er blevet nægtet nogle af deres rettigheder, blandt andet til at modtage kvalitetsundervisning på linje med andre børn.
Menneskerettighedskommissæren kritiserer også forholdene på psykiatriske institutioner.
- Kommissæren er bekymret over den overdrevne anvendelse af tvang på danske psykiatriske institutioner, inklusiv tvangsbehandling, tvangsmedicinering og anvendelsen af fysiske fikseringer, sommetider i flere dage, hedder det i pressemeddelelsen.
Et sidste kritikpunkt gælder forholdene for handicappede, der ifølge kommissæren i nogle kommuner bor for mange sammen og dermed ikke bliver tilstrækkeligt integreret i samfundet.
Kommissæren ønsker ikke at udtale sig yderligere om sine iagttagelser, før han offentliggør sin rapport, formentlig i begyndelsen af næste år.
En pressemedarbejder oplyser, at der har været tale om et længe planlagt rutinebesøg, der fandt sted 19. til 22. november.
/ritzau/
Spørgsmål, jeg ikke kan få svar på:
En patient er tvangsindlagt med en fysisk sygdom, som blev ændret til en psykisk sygdom af psykiaterne på det hospital, hun blev indlagt på. Kvinden må ikke modtage besøg, for psykiaterne vil ikke have, at hun påvirkes imod deres behandlinger.
Er det tilladt at tvangsisolere patienter?
Og hvis kvinden nu er så syg, at hun muligvis har trukket sig ind i sig selv og ikke svarer, når hun spørges, er det så tilladt ikke at lade familien se til hende?
Ombudsmanden udtaler, at nogen sagtens kan tale kvindens sag, hvis man kan få en fuldmagt af kvinden. Men det kan man jo ikke, hvis man ikke kan få lov til at se hende og spørge hende, om det er det, hun ønsker.
Hun har fået tildelt en værge, en pensionist, som svarer, at han stoler på psykiaterne..
Hvordan kan denne kvinde søge erstatning for mulig uretmæssig behandling, når ingen kan få lov til at se hende, og hun sikkert ikke kender muligheden for at søge erstatning?
Hvor er hendes retssikkerhed henne?
Hvordan styrker man hendes retssikkerhed?
Og hvordan giver man hende øget vejledning?
Og hvordan med hendes ret til en second pinion?
Fra 1/1-2014 vil familier blive splittet, fordi en af de voksne parter er kontanthjælpsmodtagere.
Denne "reform", der målrettet søger at fjerne eksistensgrundlaget for de fattigste danske familier, vil komme til at betyde, at familier er nødt til at flytte fra hinanden, for at kunne overleve.
Der vil komme rigtig mange børn i klemme - den ene af forældrene vil blive taget fra dem, ligesom deres muligheder for udfoldelse vil blive begrænset af en ikke fungerende økonomi.
Gensidig forsørgelsespligt, fratager danskere rettigheder og frihed i deres hjemland. Det er en overtrædelse af EUs charter om grundlæggende rettigheder (Lissabon-Traktaten, ligestilling), og desuden FNs menneskerettigheder, FNs handikapkonvention og FNs børnekonvention.