Eva Kjer Hansen trækker sig

Eva Kjer Hansen trækker sig som minister Trods støtte fra statsministeren har Eva Kjer Hansen (V) valgt at trække sig som miljø- og fødevareminister.

Efter flere dages nervekrig mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, har Eva Kjer Hansen (V) valgt at trække sig som miljø- og fødevareminister.

Se flere historier om regeringskrisen her

Vi samler historierne om regeringskrisen på denne side. 

Det sker som konsekvens af sagen om landbrugspakken, som i ugens løb endte i et konservativt krav om ministerens afgang. Det kom de ikke igennem med, og der var lagt op til en mistillidsafstemning i folketingssalen i den kommende uge.

Men så langt kom de ikke. Ministeren går af.
 
- Jeg har i dag meddelt statsministeren, at jeg trækker mig fra posten som miljø- og fødevareminister. Jeg har været glad for hver eneste dag, som jeg har stået i spidsen for det nye Miljø- og Fødevareministerium. Men jeg vil ikke stå i vejen for regeringen Lars Løkke Rasmussen. Danmark har brug for et borgerligt-liberalt sammenhold, siger Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse. 
 
Der var et flertal i Folketinget for, at Eva Kjer Hansen skulle gå af. En samlet rød blok har været enig med De Konservative. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har dog forsvaret Eva Kjer Hansen og nævnt, at udskrivelsen af et folketingsvalg nok var mere sandsynligt end en fyreseddel til Eva Kjer Hansen. 
 
- Jeg kender udmærket positionerne. Får det mig til at afskedige min minister? Nej, det gør det ikke. Det andet lidt mere sandsynlige udfaldsrum er at udskrive et folketingsvalg, sagde Lars Løkke Rasmussen torsdag.
 
Og han støttede sin minister:
 
- Hun har stået i spidsen for at gennemføre den politik, som ikke bare Venstre, men alle blå partier gik til valg på. Der er fremlagt alle relevante oplysninger til Folketinget. 
 
Kort før pressemeddelelsen fra Eva Kjer Hansen lørdag skrev De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook, at partiet stod fast i sagen: Eva Kjer Hansen skulle gå af, og hun kunne heller ikke fortsætte som minister et andet sted.
 
Sagen har ført til krisesnak i hele blå blok. De seneste to dage har de borgerlige partier været til møde hos Løkke på Marienborg. Intet slap ud fra møderne, hvor der officielt blev arbejdet på at lave en grøn tillægsaftale til landbrugspakken, hvilket skulle mildne De Konservatives frustrationer.
 
Løkke beklager Eva Kjer Hansens afsked
Efter weekenden vil statsminister Lars Løkke Rasmussen udnævne en ny miljø- og fødevareminister. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har forsvaret partifællen Eva Kjer Hansen i forbindelse med sagen om landbrugspakken.
 
- Jeg har med meget stor beklagelse modtaget miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens beslutning om at træde tilbage som minister, siger Løkke i en pressemeddelelse fra Statsministeriet.
 
De Konservative - altså regeringens mindste støtteparti - havde sammen med partierne i rød blok ikke længere tillid til Eva Kjer Hansen som minister. Hun har vildledt Folketinget i forbindelse med udformningen af landbrugspakken - blandt andet ved at bruge forkerte regnemetoder, har kritikken lydt. Den udlægning har Lars Løkke Rasmussen slet ikke været enig i. Eva Kjer Hansen har intet gjort forkert, har statsministeren fastholdt.
 
- I lyset af de meget frugtbare samtaler, jeg i de seneste døgn har haft med de tre partier, der står bag regeringen, har jeg taget Eva Kjer Hansens beslutning til efterretning. Det betyder, at jeg efter weekenden vil gå til Hendes Majestæt Dronningen med henblik på at udnævne en ny miljø- og fødevareminister, siger Løkke.
 
Løkke indikerede tidligere i denne uge, at et folketingsvalg var mere sandsynligt end en ministerfyring. Men med Løkkes udmelding lørdag er truslen om et folketingsvalg nok afblæst.  De seneste to dage har de borgerlige partier været samlet til krisemøde på Marienborg hos Løkke.  Officielt for at forhandle om en grøn tillægsaftale til landbrugspakken, hvilket De Konservative har ønsket.
 
Konservative efter ministerafgang: Lad os se fremad
Der er ingen krise blandt de borgerlige, fastslår De Konservatives politiske ordfører, Mai Mercado. De Konservative - Venstre-regeringens støtteparti - har ellers spillet en absolut hovedrolle i Eva Kjer Hansens afgang.
 
- Miljø- og fødevareministeren har valgt at trække sig. Nu ser vi fremad. Samarbejdet er ikke slået i stykker, og vi har stadig tillid til statsministeren og regeringen. Vi er fuldt ud overbeviste om, at Danmark er bedst tjent med en borgerlig regering, og der er stadig masser af politik, vi skal have lavet sammen - til gavn for Danmark, skriver hun på Facebook.
 
Miljøordfører Mette Abildgaard, som undervejs har undret sig over Eva Kjer Hansens "arrogance" i sagen, skriver på Facebook, at blå blok nu må videre. Hun bakkes op af fødevareordfører Rasmus Jarlov, som især har været kritisk over for Eva Kjer Hansens ageren.
 
- Tak til EKH for at trække sig. Lad os fortsætte det vigtige og i øvrigt gode samarbejde i blå blok, skriver han på Twitter. K-formand Søren Pape Poulsen har ikke ønsket at udtale sig ud over det, har han skrevet på Facebook tidligere lørdag:
 
- Tirsdag aften i denne uge meddelte vi, at vi ikke længere havde tillid til miljø- og fødevareministeren, da ministeren ikke har givet offentligheden et retvisende billede af konsekvenserne af landbrugspakken. I dag kan vi konstatere, at hun har valgt at trække sig. Den beslutning tager vi til efterretning. Som vi hele tiden har sagt, så støtter vi fuldt ud op om statsministeren og Venstre-regeringen, og nu vil vi se fremad.
 
Liberal Alliance: Et trist farvel til flittig minister
Hun havde styr på sit fagområde, og hun var lyttende og flittig. Sådan lyder det i korte træk, når Liberal Alliances landbrugsordfører, Mette Bock, skal beskrive den afgående miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen (V). Og Eva Kjer Hansens afgang udløser derfor ærgrelse hos den liberale støtte.
 
- Vi beklager det meget i Liberal Alliance, og personligt er jeg rigtig ked af det. Jeg har arbejdet tæt sammen med Eva Kjer Hansen gennem lang tid. Hun har været en meget dygtig og kompetent minister, som faktisk har vidst noget om sit fagområde. Hun har været velforberedt, flittig, og hun har været lyttende, siger Mette Bock til Ritzau.
 
Lørdag meddelte miljø- og fødevareministeren, at hun forlader sin post. Det skete efter flere dages krise blandt de borgerlige partier.
 
- Det er beklageligt. Men man må også tage hatten af, for at hun har valgt at sætte sin egen person til side, fordi hun er klar over, at det er nødvendigt, hvis vi stadig skal have en borgerlig-liberal regering, siger Mette Bock.
 
De Konservative mener - ligesom partierne i rød blok - at hun vildledte Folketinget i forbindelse med udformningen af landbrugspakken. Trods de seneste dages krise blandt de borgerlige partier, forventer Mette Bock, at samarbejdet mellem dem kommer op at køre igen. Det er ganske enkelt nødvendigt.
 
- Der bliver nogle gange råbt højt og smækket med dørene på Christiansborg, men vi har en pligt til at få det til at fungere. Så det er jo et spørgsmål om professionalisme, siger Mette Bock.
 
BLÅ BOG: Eva Kjer Hansen 
Det var en politiker med klare holdninger, som Lars Løkke Rasmussen udpegede til ny miljø- og fødevareminister, da Venstre overtog regeringsmagten i juni 2015.
 
I 2005 gik hun mod sin daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen, da hun fastholdt, at samfundet gerne må blive mere socialt ulige, fordi samfundets samlede velstand vokser. 
 
I 2014 advarede hun Venstre mod at "appellere til folks indre svinehund" ved at forskelsbehandle muslimer i partiets udlændingespil.
 
Nu er hun færdig som miljø- og fødevareminister efter anklager om, at hun har undermineret hensyn til miljøet i den såkaldte landbrugspakke.
 
Navn: Eva Kjer Hansen 
 
Alder: 51 år 
 
Fødested: Født 22. august 1964 i Aabenraa 
 
Datter af landmand Hans Hansen og Ellen Kjer Hansen 
 
Uddannelse: 
 
2012: Cand.polit. fra Københavns Universitet 
 
1991: Tillægsuddannelsen på Danmarks Journalisthøjskole
 
1983: Student fra Aabenraa Statsskole 
 
1978-80: Rødekro Skole 
 
1971-78: Hellevad Skole 
 
Politisk karriere:
 
2011-2015: Formand for Europaudvalget 
 
2010-11: Formand for Det Udenrigspolitiske Nævn 
 
2007-10: Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri
 
2004-07: Socialminister og minister for ligestilling
 
Folketingsmedlem for Venstre siden 1990
 
Udmærkelser:
 
2005: Kommandør af Dannebrogordenen
 
Bopæl: Aabenraa
 
/ritzau/
 
Emneord: Eva Kjer Hansen, Farvel, Miljø- og Fødevareministeriet, Mette Bock, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Mette Abildgaard, Regeringskrise
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også