Fagfolk: Tvang mod gravide misbrugere er meningsløs

- Vi skulle sidde i folks soveværelser og overvære dem have sex, hvis tvang skulle hjælpe deres fostre, for skaderne sker tidligt, siger ekspert om Mercados ønske om tvangsbehandling af gravide.

Hvert år fødes 50-100 børn med abstinenser, og i gennemsnit får 11 børn diagnosen føtalt alkoholsyndrom (FAS) som følge af moderens forbrug af rusmidler under graviditeten. Det tal fik for nylig socialminister Mai Mercado (K) til at introducere et forslag om tvangsbehandling.

Men ifølge de sundhedspersoner, som arbejder med kvinderne, er debatten ”afsporet”, fordi målgruppen ikke eksisterer med den profil, som ministeren tror. Det skriver Kristeligt Dagblad.

For det første stopper langt de fleste gravide deres forbrug, når de opdager, at de er gravide, siger Merete Hein, overlæge i Familieambulatoriet på Aarhus Universitetshospital, som står for svangreomsorgen for sårbare gravide og opfølgningen af særligt sårbare småbørn i Region Midtjylland.

Prøv DenOffentlige

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

”De hardcore misbrugere har vi ikke på samme måde her, som man har for eksempel i udlandet. Hovedparten er motiveret for at stoppe med det tilbud, de kan få,” siger hun og illustrerer med tal fra sin egen region: 

Lige nu er 77 gravide tilknyttet Familieambulatoriet, men ingen af dem har et aktivt forbrug.

Samme melding lyder fra Inge Olga Ibsen, overlæge og faglig leder af Familieambulatoriet på Odense Universitetshospital. Hun anslår, at man her har ”én, to eller tre” kvinder om året, der ikke kan nås ad frivillighedens vej. 

Problemet er, at de heller ikke kan nås med tvang, for ingen ved, at kvinderne er gravide, før det er for sent:

”De, jeg har haft, hvor jeg tænkte, at tvang kunne være en mulighed, er kommet i kontakt med sundhedsvæsenet mindst 20 uger for sent. Vi skulle sidde i folks soveværelser og overvære dem have sex, hvis tvang skulle hjælpe deres fostre, for skaderne sker tidligt.”

Blandt det mest ekstreme eksempel er en kvinde, som har født to skadede børn, men i dølgsmål, fortæller Inge Olga Ibsen: 

”De helt utilnærmelige finder vi ikke i systemet. Det kan godt være, at de er der – men ikke som nogen, systemet ved er gravide.”

Mere på k.dk

Emneord: Børn af misbrugere, Mai Mercado, Sårbare gravide, Udsatte borgere, 221118
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.11.18 Social
  Kendte i musikvideo: Giv folk en ekstra chance

  ”Vi kan alle blive ramt af overbalance” synger Jacob Haugaard, Michael Falch, Rock Nalle, Jes Holtsø og Frank Clifforth i sangen ”Giv folk en ekstra chance”, der netop er udkommet. Se musikvideoen her.

 • 21.11.18 Ledelse
  Lejre slanker direktionen

  Der bliver kun ansat én ny direktør som erstatning for to, der stopper. Det giver en besparelse og skal samtidig sikre et endnu bedre samarbejde på tværs af fagområderne. Ny stilling som vicekommunaldirektør bliver snart slået op.

 • 30.07.18 Social
  Seks anbefalinger til socialministeren

  LOS-Landsorganisation for sociale tilbud er Danmarks største brancheorganisation for ikke-offentlige sociale tilbud hilser Mai Mercados serviceeftersyn og styrkelse af tilsynene velkommen.

 • 07.06.18 Velfærd
  Ny stor undersøgelse afslører socialsystemets svigt - og det koster milliarder

  Det koster samfundet milliarder, når udsatte borgere bliver svigtet af velfærdsstaten. Ny stor undersøgelser afdækker flere udfordringer. Syv ud af 100 borgere falder inden for udsattegruppen.

 • 17.05.18 Social
  Vi skal se på alle led i drabssag

  Sagen om drabet på en 55-årig købmand fra Suldrup i Nordjylland skal undersøges til bunds i alle led af behandlingskæden, mener LOS - Landsorganisationen for sociale tilbuds direktør Michael Graatang,