Forsvarsminister Trine Bramsen har som konsekvens af den kritiske tilsynsrapport fra TET sat en undersøgelse igang. Akrivfoto: Shutterstock.

FE-Skandalen: Disse chefer er også sendt hjem

Udover den øverste chef i FE, Lars Findsen, og departementschef i Forsvarsministeriet, Thomas Ahrenkiel, er der nu sat stilling på de to medarbejdere i FE, der også er sendt hjem.

I mandags den 24. august rullede skandalen i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) for fuld styrke, da tilsynsenheden TET fremlagde en kritisk tilsynsrapport frem i mandags, der viste tegn på flere uregelmæssigheder i tjenesten.

Dette førte til, at Forsvarsminister Trine Bramsen (S) med øjeblikkelig virkning sendte chefen for FE, Lars Findsen, hjem sammen med to ledende medarbejdere, der ifølge DR har titel af henholdsvis spionchef og ledelseschef. 

Læs også: Derfor er FE-chef sendt hjem

Om aftenen - mandag den 24. august - besluttede Trine Bramsen som følge af skandalen også at fritage Thomas Ahrenkiel for tjeneste. Han var indtil 1. august i år hendes departementschef i Forsvarsministeriet, og han skulle efter planen d. 1. september tiltræde som dansk ambassadør i Tyskland.  En stilling hanindtil videre må spejde langt efter.

Læs også: Top-embedsmand er sendt hjem

Det er endnu uvist, hvordan Thomas Ahrenkiel har været indblandet i sagen om urent trav i FE. Inden han blev departementschef i ministeriet i 2015, der var han Lars Findsen forgænger som chef i FE.

Læs også: Nu sætter minister undersøgelse igang

Tilsynets kritik af FE:

 • At FE og FE-chef, Lars Findsen, af flere omgange siden tilsynets oprettelse i 2014 og frem til sommeren 2020 i forbindelse med  tilsynets kontroller og møder med FE har tilbageholdt centrale og afgørende oplysninger for tilsynet samt givet tilsynet urigtige oplysninger om tjenestens måde at indhente og videregive oplysninger på
 • At der ved centrale dele af FEs måde at indhente oplysninger på er risici for, at der uberettiget kan være indhentet oplysninger mod danske statsborgere
 • Det indleverede materiale viser ifølge TET, at FEs ledelse har undladt at undersøge mistanker om spionage indenfor det danske forsvar
 • Materialet fra whistleblowerne indikerer overfor tilsynet, at FE før tilsynets oprettelse i 2014 har sat gang i  aktiviteter, der er i strid med dansk lovgivning, herunder ved at indhente og videregive oplysninger om danske statsborgere
 • Samtidig har FE ifølge tilsynet også på uberettiget vis behandlet oplysninger om en ansat i tilsynet

Tilsynsenheden Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) stod bag den kritiske tilsynsrapport om FE. Ifølge TET fik de oplsyningerne om ovennævnte forhold fra interne whistleblowere i FE.

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 01.06.21 Ledelse
  Direktør for Landbrugsstyrelsen fratræder

  Stillingen som direktør vil snarest muligt blive slået op efter gældende regler.

 • 28.05.21 Ledelse
  Søren Brostrøm indtræder i WHO’s globale bestyrelse

  Sundhedsstyrelsens direktør har i den forløbne uge været i Geneve for at deltage i WHO’s årlige Verdenssundhedsforsamling. Ligesom i 2020 finder den sted virtuelt, men fordi Søren Brostrøm har ledet møder i en af de to hovedkomitéer, har han deltaget i Geneve.