Forsvarsminister Trine Bramsen har som konsekvens af den kritiske tilsynsrapport fra TET sat en undersøgelse igang. Akrivfoto: Shutterstock.

FE-Skandalen: Disse chefer er også sendt hjem

Udover den øverste chef i FE, Lars Findsen, og departementschef i Forsvarsministeriet, Thomas Ahrenkiel, er der nu sat stilling på de to medarbejdere i FE, der også er sendt hjem.

I mandags den 24. august rullede skandalen i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) for fuld styrke, da tilsynsenheden TET fremlagde en kritisk tilsynsrapport frem i mandags, der viste tegn på flere uregelmæssigheder i tjenesten.

Dette førte til, at Forsvarsminister Trine Bramsen (S) med øjeblikkelig virkning sendte chefen for FE, Lars Findsen, hjem sammen med to ledende medarbejdere, der ifølge DR har titel af henholdsvis spionchef og ledelseschef. 

Læs også: Derfor er FE-chef sendt hjem

Om aftenen - mandag den 24. august - besluttede Trine Bramsen som følge af skandalen også at fritage Thomas Ahrenkiel for tjeneste. Han var indtil 1. august i år hendes departementschef i Forsvarsministeriet, og han skulle efter planen d. 1. september tiltræde som dansk ambassadør i Tyskland.  En stilling hanindtil videre må spejde langt efter.

Læs også: Top-embedsmand er sendt hjem

Det er endnu uvist, hvordan Thomas Ahrenkiel har været indblandet i sagen om urent trav i FE. Inden han blev departementschef i ministeriet i 2015, der var han Lars Findsen forgænger som chef i FE.

Læs også: Nu sætter minister undersøgelse igang

Tilsynets kritik af FE:

 • At FE og FE-chef, Lars Findsen, af flere omgange siden tilsynets oprettelse i 2014 og frem til sommeren 2020 i forbindelse med  tilsynets kontroller og møder med FE har tilbageholdt centrale og afgørende oplysninger for tilsynet samt givet tilsynet urigtige oplysninger om tjenestens måde at indhente og videregive oplysninger på
 • At der ved centrale dele af FEs måde at indhente oplysninger på er risici for, at der uberettiget kan være indhentet oplysninger mod danske statsborgere
 • Det indleverede materiale viser ifølge TET, at FEs ledelse har undladt at undersøge mistanker om spionage indenfor det danske forsvar
 • Materialet fra whistleblowerne indikerer overfor tilsynet, at FE før tilsynets oprettelse i 2014 har sat gang i  aktiviteter, der er i strid med dansk lovgivning, herunder ved at indhente og videregive oplysninger om danske statsborgere
 • Samtidig har FE ifølge tilsynet også på uberettiget vis behandlet oplysninger om en ansat i tilsynet

Tilsynsenheden Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) stod bag den kritiske tilsynsrapport om FE. Ifølge TET fik de oplsyningerne om ovennævnte forhold fra interne whistleblowere i FE.

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.01.21 Ledelse
  Ny direktør for Herlev og Gentofte Hospital

  Anne Jastrup Okkels tiltræder som ny direktør – hun kommer fra stillingen som direktør på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

 • 14.01.21 Ledelse
  Læger uden Grænser har fået ny direktør

  Valget af ny direktør i MSF Danmark er faldet på Malin Palmér, som siden oktober 2020 har været konstitueret direktør.

 • 24.09.20 Ledelse
  Lederne udsteder løfte om nultolerance over for sexchikane

  Lederne har i dag indrykket helsidesannoncer i en række aviser som led i en kampagne mod sexchikane. Ledere opfordres til at skrive under på et løfte om nultolerance over for sexchikane.

 • 13.08.20 Ledelse
  Giv nu mellemlederne plads til at lede!

  Mellemledere ender i stigende grad som administratorer af regler og retningslinjer i stedet for at udføre det, de egentlig er ansat til, nemlig: ledelse. Udviklingen gør dem til et unfair symbol på et voksende bureaukrati og går ud over alt fra medarbejdere til virksomhedens resultater, mener Henrik Jespersen, der har været leder og ledelseskonsulent i over 25 år og nu er aktuel med bogen ‘Kontrol er let, ledelse er svært – en håndbog til mellemlederen’.

 • 12.08.20 Ledelse
  Anders Bondo Christensen stopper som formand for lærerne

  Formand for Danmarks Lærerforening (DLF) Anders Bondo Christensen meddelte i går, at han stopper som formand ved afslutningen af DLF’s kongres om seks uger.