Flere børn og unge udsættes for tvang i psykiatrien

Flere børn og unge, der er indlagt på en psykiatrisk afdeling, udsættes for tvang. Andelen er steget fra 16,6 procent i 2011 til 22,5 procent i 2016. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen.

Tvangsmedicinering, fastholdelse og fiksering med rem eller bælte.

Flere børn og unge, der er indlagt på en psykiatrisk afdeling, udsættes for tvang. Andelen er steget fra 16,6 procent i 2011 til 22,5 procent i 2016. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen.

Læs mere om psykiatrien her

Vi samler alle væsentlige historier om psykiatrien på denne temaside. 

Flere end hver femte af de indlagte børn blev udsat for tvang sidste år. Og den udvikling er bekymrende, mener Birgit Elgaard, der er landsformand i Bedre Psykiatri. 

LÆS OGSÅ: Kendt politiker: Vi stiller for stramme krav til unge

- Der er et kæmpe behov for at få ændret på det her.

- Hver gang et barn bliver udsat for tvang, opstår der en form for traumatisering. Det skal barnet og forældrene leve med, siger hun. 

Stigningen sker på trods af, at Sundhedsministeriet og Danske Regioner i 2014 satte en målsætning om at halvere anvendelse af tvang i psykiatrien inden 2020.

Det mål er umuligt at nå, hvis ikke politikerne tager ansvar og laver en national handleplan, mener Birgit Elgaard.

Region Sjælland er den region, hvor forholdsvist flest indlagte børn og unge udsættes for tvang. 

Det gjaldt for knap hver tredje eller 31,6 procent i 2016. Og det er en markant stigning i forhold til 2011, hvor det gjaldt for 14,6 procent.

Jesper Pedersen, der er ledende overlæge for Børne- og Ungdomspsykiatrien i Region Sjælland, erkender, at udviklingen strider mod målsætningen.

- Vi er selvfølgelig ikke tilfredse med, at brugen af tvang stiger. Vi ønsker så lav en grad som overhovedet muligt, siger han. 

Den triste udvikling forklarer han med, at der i dag er flere akutte indlæggelser af unge fra pædagogiske opholdssteder. De er ofte stærkt præget af selvmordstanker eller selvskadende adfærd.

- Vi har et stort ansvar for at beskytte patienter mod pludselige impulser, derfor kan det blive nødvendigt at bruge en grad af tvangsindlæggelse.

- Det ville være forfærdeligt, hvis en af vores patienter forlod afdelingen og kom galt af sted ved at udøve vold mod sig selv eller andre, siger han.

/ritzau/

Emneord: Psykiatrien, Psykiatrisygehus, Tvangsfiksering, Bæltefiksering, Bæltetvang, Tvangsmedicinering, Tvangsbehandling, Tvang i psykiatrien
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 13.05.17 Nina Tejs Jørring
  Der mangler kvalitative undersøgelser af kvantitative tale

  Hov, lige en ting mere: skyldes ændringerne at der er ændringer i måden at registrere tvang på? Eller/og skyldes det ny måder at behandle på? Et eksempel kunne være at man ændrer praksis fra at holde en patient i bælte i mange timer, før man løsner bæltet, til at man forsøger at løsne bæltet tidligt, velvidende, at man måske så skal lægge i bælte igen, tre,fire gange for det lykkes. Så skal hver ny fiksering tælle som en ny tvang. Men at det i sidste ende giver kortere tid i bælte. Så stiger tallene for antal tvang, men tiden falder.
  Hvad med al den tvang der registreres som tvang, men som opleves som omsorg? Som når vi støtter en ung med anoreksi ved at give hende en sonde, når anoreksi nægter hende retten til mad. Det sker ofte i god ro og orden. Men hvis vi ikke siger at det er tvang, kan patienten ikke få lov af sin anoreksi til tage imod maden. Så rædselsfuld er anoreksi nogle gange. Men viser tallene i en statistik det? Og hvordan kan man læse ud af tallene om det er god eller dårlig tvang? Al tvang er Ikke traumatiserende!

 • 13.05.17 Nina Tejs Jørring
  Brug statistik fornuftigt

  Statistik kan bruges præcis som man vil. Oftest til at slå andre oven i hovedet, sjældent til øget nysgerrighed.

  Mon øget tvang skyldes, at flere indlæggeslser sker på et åbne afsnit, og en låst dør derefter registreres som tvang for alle på den afdeling? Men ikke hvis det fra starten er en indlæggelse på et lukket afsnit? Mon der er øget tvang, fordi der er mindre overskud på døgnbehandlingstederne, så de unge får dårligere behandling, og oftere kommer ind i affekt på en BUC-afdeling ? Mon der er øget tvang på BUC-afsnit, fordi personalet er mere presset, og ikke har tiden til den snak og omsorg, der skaber de relationer der forhindrer brugen af tvang? Det er der ingen der spørger om, og ingen er interesseret i at undersøge det. Når der er øget tvang, er der et øget antal unge der lider, INDEN tvangen udløses, men hvorfor er der flere unge der lider så meget, at det udløser tvang? Hvem gider stille det spørgsmål? Der er hele tiden historier om ansatte, der råber op om dårligere vilkår for at udføre godt arbejde. De ansatte skal ikke hænges ud med negativ statistik, brug tallene til at være nysgerrig, og husk, at alle der arbejder i psykiatrien forsøger deres bedste for at hjælpe, lindre og helbrede. Så hvis man som politikker eller leder vil have mindre tvang, så overvej om der er de rette arbejdsbetingelser for at det kan ske. Hvem undersøger det?

 • 09.05.17 Vibeke Schubert
  Tvang i BUC

  Tvang kan også være omsorg. Kommer jeg ind til en ung der sidder og skære sig med et beskidt glasskår er det tvang at tage det fra den. Fjerner jeg det med respekt for deres svære situation og forståelse er det ofte at den unge ved eftersamtale giver udtryk for at de har oplevet min tvang som omsorg.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også