Flere måneders ventetid på hjælp til angst og depression i hovedstaden

Køen til psykologbehandling med tilskud fra det offentlige er i snit på næsten tre måneder, fortæller DR København.

Ventetiden nærmer sig nemlig tre måneder, hvis man skal have hjælp gennem den sygesikringsstøttede psykologbehandling. Det skriver DR P4 København.
 
Ventetiden for at se en psykolog er i regionen steget med 12,4 procent på bare fire år. Det viser tal fra Dansk Psykologforening.

Én af dem, der kender til problemet, er Pia Callesen, der er klinikchef i psykologklinikken Cektos, der blandt andet har en afdeling i København, Hellerup og Næstved.

- Klienterne ringer ind, men må vente i seks til otte måneder for at få en tid med brug af deres henvisning fra lægen, siger hun til DR P4 København.
 
Og det er dybt problematisk, hvis man for eksempel går længe rundt med en ubehandlet depression. Det siger konsulent i Dansk Psykologforening Anne Mette Marker Mertz.
 
- Man risikerer at få en lagt værre depression, end man oprindeligt havde, og det kan betyde, at man ender i psykiatrien. Det kan have store personlige konsekvenser for personen selv og for vedkommendes pårørende, siger hun til DR P4 København.
 
Samme melding kommer fra landsformanden i foreningen Sind, Knud Kristensen. Han peger på, at den lange ventetid kan få store konsekvenser - også for samfundet.
 
- For mange af dem ender det jo med, at de bliver så syge, at de får behov for behandling i den regionale psykiatri, måske endda ligefrem indlæggelse. Så for alle parter er det en dårlig idé, siger han til DR P4 København.
 
Og selvom det er muligt at komme hurtigere til, hvis man selv betaler det fulde beløb, er det ikke nogen holdbar løsning, siger Knud Kristensen.

- Vi kan ikke forstå, hvorfor man selv skal betale for at gå til psykolog, mens man får det gratis, hvis man venter, til man er så syg, at man skal behandles af en psykiater, siger han til DR P4 København.

Klinikchef Pia Callesen mener, at problemerne med de lange ventelister blandt andet ville kunne løses, hvis man lod pengene følge patienten. 
 
Ifølge Jacob Jensen, der er finansordfører for Venstre, arbejder man stenhårdt på at skabe så korte ventelister som muligt. Og han er positiv over ideen med et mere frit psykologvalg.
 
- For mig at se skal det ikke være en kommunegrænse eller en regionsgrænse, der hindrer et sygt menneske i at få hjælp. Så jeg vil meget gerne være med til at sætte patienten før systemerne og dermed også sikre den frit valgs-mulighed, der bliver lagt op til, siger han til DR P4 København.
Emneord: Psykiatrisygehus, Psykiatrien, Ventetider, Ventetider til psykiatrien, Dansk Psykolog Forening, Anne Mette Marker Mertz, Sind, Knud Kristensen, Juli 2017-1, Hovedstadsavisen
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.04.19 Sundhed
  Skovhus Privathospital bliver landsdækkende

  Danmarks største psykiatriske privathospital Skovhus Privathospital mærker stigende efterspørgsel på behandling og udredning fra patienter i hele landet. Derfor åbner hospitalet nu en klinik på Fyn og en i Aalborg.

 • 13.11.18 Sundhed
  Børn og unge kommer langt hurtigere til i psykiatrien

  Siden 2010 har regionerne reduceret ventetiden for børn og unge i psykiatrien fra 76 til 22 dage. ”Jeg er stolt over, at vi har bragt ventetiden tre gange længere ned, end den var, da vi overtog" siger Sophie Hæstorp Andersen.

 • 30.10.18 Sundhed
  KL og Danske Regioner: Omdan de 150 særlige pladser

  De 150 særlige pladser, som er beregnet til de mest udsatte borgere, står tomme hen. Derfor opfordrer KL og Danske Regioner nu regeringen til at konvertere pladserne til sengepladser i psykiatrien.

 • 30.10.18 Sundhed
  Bedre information skal bremse ventetid i akutmodtagelser

  Patienter på akutmodtagelserne er gennemgående tilfredse med hjælpen, de får, men mere kritiske, når det gælder informationen om, hvornår det er deres tur. Regionerne vil derfor give klar besked om, hvornår man kan komme til, og forkorte ventetiden

 • 07.09.18 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: ADHD skal oftest behandles uden medicin

  ”En klar forudsætning for at sikre en god behandling hos børn og unge med ADHD er, at deres perspektiv bliver inddraget,” siger projektleder fra Sundhedsstyrelsen. Antallet af diagnoser hos børn og unge er tredoblet på ti år.