Flere og flere benytter systemisk opstilling i kommunalt og offentlig regi

​Systemisk opstilling er en effektfuld form for terapi, der kan hjælpe med at skabe klarhed over dårlige mønstre og klarlægge familierelationer. Derfor er metoden også meget effektfuld at bruge i offentligt regi, for eksempel hvis du arbejder med børn eller unge. De kan have svært ved at sætte ord på deres følelser, men med opstillingen bliver det langt nemmere og mere konkret for dem.

Sponsoreret indhold

Systemisk opstilling er en forholdsvis ny terapiform, der dog er meget effektfuld. Egentlig ligger den et sted mellem terapi og coaching og kan hjælpe både børn og voksne til at sætte ord på nogle følelser, som det ellers kan være svært at italesætte. Det skyldes, at metoden er meget konkret at gå til.  

På grund af sin evne til at få særligt børn og unge til at sætte ord på deres følelser uden at være så reflekterede omkring dem er det også en metode, der bliver mere og mere brugt i offentligt regi. Der kan den være et vigtigt redskab for socialfagligt personale, der har med sårbare børn og unge at gøre. 

Hvordan foregår systemisk opstilling?

Systemisk opstilling foregår ved, at der er nogle brikker eller figurer, der bliver brugt til at repræsentere forskellige personer i ens liv. Når du skal bruge metoden på børn og unge, er det relevant, at du for eksempel bruger Playmobil eller LEGO-figurer. 

Er der flere, der deltager i en session med systemisk opstilling, vil det være en person af gangen, som det handler om. De andre vil derfor agere personer i den andens opstilling. Når du skal bruge metoden med børn og unge, vil det dog først og fremmest være relevant, at du taler med barnet i enrum. 

Opstillingen kan bruges i en lang række forskellige sammenhænge. Det kan være, fordi du er stresset, er kørt fast i livet, har nogle dårlige relationer i familien eller lignende. I alle tilfælde kan opstillingen hjælpe dig til, hvordan du skal bryde med de mønstre, som du tydeligvis sidder fast i. 

Hvordan kan socialfagligt ansatte bruge systemisk opstilling i deres arbejde?

Når du skal bruge systemisk opstilling i dit arbejde, er det først og fremmest relevant, at du beder barnet eller den unge om at sætte sig selv, sin mor og sin far op på bordet. Derefter kan du spørge ind til, hvorfor personerne er placeret, som de er. Det er for eksempel, hvorfor vælger barnet at stille sig selv med ryggen til en eller begge af forældrene?

Ved at bruge figurerne bliver det meget konkret for barnet at tale om det, der er et problem for ham eller hende. Det giver både dig og barnet noget at tage udgangspunkt i. 

Når du bruger systemisk opstilling i dit arbejde i det offentlige, bør du altid sørge for at tage billeder af opstillingen. Dels gør det det muligt for dig at fortsætte med opstillingen senere hen. Dels gør den det nemmere for dig, når du efterfølgende skal skrive referat af samtalen med barnet. 

I nogle tilfælde er det også gavnligt for dig, at du viser billedet af opstillingen til barnets forældre. Det kan være meget effektfuld for forældre at se, at deres barn for eksempel har placeret sig selv med ryggen til dem i opstillingen. Nogle gange siger et billede som sagt mere end tusind ord.  

Hvor kan jeg lære om systemisk opstilling?

Der er flere steder, hvor du kan lære om systemisk opstilling gennem et uddannelsesforløb.  En af de behandlere, der har kurser rettet mod dig, der gerne vil bruge systemisk opstilling i dit arbejde i det offentlige, er Vibeke Hastrup. Hun har studeret metoden gennem en årrække og bruger den i dag i sin klinik på voksne. 

Hendes uddannelsesforløb for professionelle foregår over i alt 12 dage over en længere periode. Du bliver trænet i, hvordan du skal bruge opstillingen i dit arbejde. Derudover kommer du også selv igennem to opstillinger. Når du selv har prøvet systemisk opstilling på et af dine problemer, bliver det langt nemmere for dig at bruge det på andre senere hen. Læs mere om systemisk opstilling og coaching hos Vibeke Hastrup her.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer