FN: Klimaforandringer truer milliarder af mennesker

Risikoen for konflikter stiger på grund af global opvarmning, lyder det blandt andet fra FN's klimapanel.

Et stigende CO2-udslip vil forstærke risikoen for konflikt, hungersnød, oversvømmelser og flygtningekriser i dette århundrede, advarer FN's klimaeksperter i en ny rapport om klimaforandringernes konsekvenser.

Hvis ikke der bliver handlet, vil klimaforandringerne samtidig koste billioner af kroner blandt andet på grund af ødelæggelse af ejendomme og økosystemer, lyder det fra klimapanelet IPCC.

Ifølge rapporten mærker vi allerede klimaforandringernes konsekvenser, og de vil blive forværret med hver en grad, som temperaturen stiger.

- Sandsynligheden for alvorlige, gennemgribende og uoprettelige virkninger stiger med opvarmningens voksende størrelsesorden, lyder det i rapportens resumé.

Milliarder af mennesker er truet af konsekvenserne, blandt andet vil mange opleve helbredsmæssige følger gennem spredningen af sygdomme, der smitter via vand eller myg.

Klimapanelets advarsel er den hidtil skarpeste om klimaforandringernes konsekvenser, siden panelet blev oprettet i 1988 med henblik på at sikre neutral og videnskabelig vejledning til regeringer.

Eksperterne påpeger, at verden er dårligt forberedt til at håndtere klimaforandringerne.

- Konsekvenser fra de seneste klima-relaterede ekstremer som for eksempel hedebølger, tørke, oversvømmelser, cykloner, skovbrande afslører den signifikante skrøbelighed og eksponering, som nogle økosystemer og mange menneskelige systemer har over for nutidige klimaforandringer, hedder det ifølge dpa.

Klimapanelet, IPPC, opfordrer til, at der omgående bliver arbejdet for at nedbringe CO2-udslippet.

Omkring 500 forskere og regeringsrepræsentanter har været samlet i den japanske storby Yokohama for at blive enige om ordlyden i resuméet til anden del af FN's femte klimarapport.

Rapporten er kulminationen af fire års arbejde, og hundredvis af forskere og videnskabsfolk har bidraget til den.

FN's klimarapporter er udkommet hvert syvende år. Den seneste rapport er organisationens femte, og den er opdelt i tre delrapporter og en opsamlende rapport.

Første del af FN's femte klimarapport blev udsendt i september sidste år.

Den konkluderede blandt andet, at klimaforandringer med stor sandsynlighed er menneskeskabte. Desuden lød de dystre fremskrivninger på temperaturstigninger og havstigninger på helt op mod en meter.

/ritzau/AFP

 
Emneord: FN's Klimapanel, IPCC, Rapport, Klima, Klimaforandringer
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.03.20 Infrastruktur
  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg leverer 20 procent af CO2-reduktionerne frem mod 2030

  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg lægger i sine anbefalinger til regeringen op til en gennemgribende forandring af bygge- og anlægsbranchen. CO2-regnskaber for bygge- og anlægsprojekter, forbud mod oliefyr og strenge krav til renoveringer af offentlige og private bygninger er nogle af de mere end 60 forslag fra klimapartnerskabet.

 • 05.03.20 Infrastruktur
  National rapport: Danmarks vitale infrastruktur lider under klimapres

  Ny rapport peger på, at Danmark mangler op mod 175 milliarder for at kunne opretholde en ordentlig fremtids- og klimasikret infrastruktur. Værst ser det ud for vores vandforsyning, de kommunale bygninger, veje og broer samt jernbanenettet. Klimaparatheden halter for stort set alle infrastrukturområder.

 • 02.03.20
  Miljøministeren: Klimaramte kommuners forslag skal på bordet

  Lea Wermelin opfordrer Kommunernes Landsforening og borgmestre, som er ramt af de aktuelle oversvømmelser til at komme med forslag til regeringens plan for klimatilpasning.

 • 25.02.20 Infrastruktur
  Regeringen: Danmark skal klimasikres bedre

  Danmark er alt for sårbar overfor massivt regnfald. Der skal gang i klimatilpasningen rundt om i landet. Derfor foreslår regeringen en gennemgribende ændring af reglerne, der skal gøre det lettere og billigere at lave tiltag, der kan håndtere de stigende vandmængder og beskytte danskerne mod oversvømmelser ved massiv regn.

 • 16.02.15 Politik
  Ambitiøs klimaindsats frem mod 2020

  Med aftalen om fordelingen af en pulje på kr. 151,9 mio. kr. til klimatiltag har regeringen, SF og Enhedslisten sikret, at Danmark gør en ekstra indsats for at leve op til de nationale klimamål. Puljen til klimatiltag er en del af aftalen for Finansloven for 2015. Med den samlede klimapakke fra finansloven barberer Danmark således op mod 500.000 ton af sin drivhusgasudledning i 2020.