Folketingets partier fordeler 857 millioner til forskning

Samtlige partier i Folketinget er torsdag blevet enige om udmøntning af 857 millioner på forskningsreserven.

Folketingets partier er torsdag nået til enighed om fordeling af 857 millioner kroner på forskningsreserven.

Den største sum penge på 196 millioner kroner går til Det Frie Forskningsråd. Der sendes 130 millioner til forskning i fødevarer, økologisk produktion og veterinære forhold, mens eksempelvis forskning i fremtidens velfærd får 40 millioner kroner.

Derudover er der sat penge af til forskning i børns skolegang, så man får en bedre forståelse for børns meget forskellige forudsætninger for at lære. Det skal sikre et godt uddannelses- og dagtilbudssystem og samtidig hjælpe de mere udsatte i det danske samfund.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) siger:

- Det er et rigtig godt resultat, vi er nået frem til i bred enighed. Aftalen vil sikre vækst og beskæftigelse i Danmark, fordi forskning og innovation er helt afgørende for Danmarks fremtid, siger hun.

Aftalen glæder Dansk Folkeparti, der blandt andet har fået forskning i civil brug af droner med i aftalen.

- I DF er vi glade for aftalen, som sikrer en fortsat balance imellem strategiske og frie forskningsmidler, siger partiets forskningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl.

- Jeg er særlig godt tilfreds med, at der med aftalen tilføres 65 millioner kroner til sundhedsforskning, heraf op til 30 millioner til forskning i psykiatri. Desuden er der sat penge af til vigtig velfærdsforskning, siger han.

I den anden ende af Folketinget - hos Enhedslisten - glæder man sig over, at der er afsat midler til at sætte fokus på medicinsk cannabis.

- Jeg er rigtigt glad for, at det er lykkes os at sikre midler til, at der kan forskes i medicinsk cannabis, siger Rosa Lund. 

- Der er meget, der tyder på, at cannabis kan hjælpe for eksempel patienter med sklerose og epilepsi. Det er vigtigt, at vi får mere viden, så det kan komme patienterne til gavn, siger hun.

Læs mere om aftalen her

/ritzau/

Emneord: Forskning, Forskningsmidler, Forskningsreserven, Det Frie Forskningsråd
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 28.11.18 Sundhed
  Regioner støtter uafhængig forskning

  7 millioner kroner til uafhængig forskning skal nu omsættes til resultater for patienterne.

 • 09.11.18 Bæredygtighed
  Forskere vil skabe bæredygtig kemi

  Aarhus Universitet er gået sammen med otte andre europæiske universiteter om at skabe grøn, bæredygtig og bionedbrydelig kemi med en produktionsmetode, der bruger lys og enzymer og ikke genererer affald. Det kan være skelsættende for en industri, der ellers er en af klodens mest forurenende.