Folketingsflertal lover opgør med ulige konkurrence

Der skal være bedre vilkår for private virksomheder, som ikke skal underbydes ved hjælp af skattekroner. Flertal enige om principper for kontrolbud og klageordning.

Regeringen sætter nu ind overfor det, den ser som "opgavetyveri" i en delaftale, der skal sikre mere fair konkurrence mellem det offentlige og private virksomheder.

Aftalepartierne er enige om mere gennemsigtige priser for det offentliges ydelser, og at det bliver nemmere for virksomheder at klage over unfair konkurrence.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Eksempelvis skal private virksomheder nu kunne klage ét sted, hvis de oplever unfair konkurrence.

- Den offentlige sektor skal bruge kræfterne på sine kerneopgaver frem for at konkurrere med private virksomheder på ulige vilkår. Det skal være lettere for virksomheder at klage, siger innovationsminister Sophie Løhde (V).

Offentlige myndigheder skal desuden sætte priser efter internationale standarder, så virksomhederne ikke underbydes.

Staten, kommuner og regioner skal sætte deres priser for erhvervsvirksomhed, så de lever op til anbefalingerne fra den vestlige økonomiske samarbejdsorganisation OECD.

Hvis en virksomhed har tilbudt at løse en opgave, skal kommuner og regioner fremover fortælle hvorfor, hvis de selv vælger at løse opgaven.

Siden september er der blevet forhandlet om delaftalen, som er indgået mellem blå blok samt Socialdemokratiet og De Radikale.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Regeringens oprindelige udspil indebar, at kommunale biblioteker ikke længere skal kunne udlåne bageudstyr. Eller at kommuner ikke skal sælge viden om it-systemer i konkurrence med private it-rådgivningsfirmaer.

Aftalen glæder Dansk Erhverv.

- For den enkelte virksomhed opleves det som Davids kamp mod Goliat, hvis det offentlige dumper prisen eller driver erhvervsaktiviteter på ellers velfungerende private markeder, siger Morten Jung, markedschef i Dansk Erhverv, i en meddelelse.

 

Til efteråret vil regeringen bygge videre på aftalen ved i højere grad at definere, hvad det offentlige må og ikke må udføre.

 

Fakta: Aftale om fair og lige konkurrence 

  • Prissætning: De gældende regler for prissætning ændres, så offentlig prissætning sker på fair konkurrencevilkår og i overensstemmelse med OECD’s anbefalinger. 
  • Arbejdsgruppen: Der nedsættes en arbejdsgruppe bestående af KL, Danske Regioner, Dansk Industri og Dansk Erhverv, Økonomi- og Indenrigsministeriet, Erhvervsministeriet og Finansministeriet (formand). Den kan se på, hvilke erhvervsaktiviteter offentlige myndigheder skal kunne eller ikke skal kunne udføre.  
  • Kontrolbud: Der skal gælde strammere regler, når en kommune eller en region vælger selv at løse en opgave efter et udbud. 
  • Bedre klageadgang: Der oprettes efterfølgende en ny uafhængig klagemyndighed, som skal give virksomheder én klageindgang, hvis de oplever unfair konkurrence fra det offentlige. Myndigheden placeres i Nævnenes Hus i Viborg og styrkes med henblik på bl.a. at sikre en effektiv sagsbehandling. Planen er, at dens konkrete kompetencer fastlægges i efteråret 2018. 
Emneord: OPS, Offentligt privat samarbejde, Konkurrenceudsættelse, Konkurrence, Erhvervsministeriet, Brian Mikkelsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også