Forældre skal være uddannelsesvejledere

Velfærd

10/12/2014 12:35

Nick Allentoft

Nye regler på betyder, at uddannelsesparate elever ikke længere vil få tilbudt en personlig samtale med en professionel vejleder. I stedet skal den opgave i fremtiden varetages af mor eller far. Og det vækker bekymring i skolegården, fortæller DR Sjælland.

Er det STX, HHX, HTX eller erhvervsskolerne, der giver de bedste jobmuligheder i fremtiden?

Tidligere har det spørgsmål bedst kunne besvares af en professionel uddannelsesvejleder, når landets 9. og 10. klasser skulle vælge en ungdomsuddannelse. Men nye regler i folkeskolen betyder, at det fra i år er forældrene, der skal hjælpe deres børn.

Det skriver DR Sjælland i dag.

- Det vækker stor bekymring. Vi er forældre og ikke vejledere. Vi har slet ikke noget kendskab til det brede udbud af ungdomsuddannelser, der i dag findes i Danmark, siger Mette With Hagensen, der er landsformand i foreningen Skole og Forældre til radiostationen.

Eleverne føler sig utrygge

Helt konkret betyder de nye regler på vejledningsområdet, at de uddannelsesparate elever ikke længere vil få tilbudt en personlig samtale med en professionel vejleder. I stedet skal den opgave i fremtiden varetages af mor eller far. Og det vækker bekymring i skolegården.

- Forældrene er overhovedet ikke informeret nok. De burde få en meget lang seddel, som fortæller dem noget om, hvad det her er. Når alt kommer til alt, så er det jo min fremtid, det handler om, siger Ida Ottilia Pedersen Harkamp, der går i 9.Z på Borup Ris Skolen ved Næstved, til DR Sjælland.

Hendes påstand bakkes op af en ny undersøgelse fra Skole og Forældre, der er foretaget blandt 800 udskolingsforældre. Her svarer 76 procent, at de gerne vil inddrages i deres børns uddannelsesvalg, men at de ikke føler sig klædt på til det.

Forældre har altid haft et ansvar

Undervisningsminister Christine Antorini (S) forstår ikke kritikken fra forældre og elever. De nye regler betyder nemlig, at eleverne i højere grad vil få et indblik i landets mange ungdomsuddannelser.

- Forældrene har altid haft et ansvar for deres børns uddannelse. Det er rigtigt, at det er nogle andre vejledningsformer, som eleverne vil møde i skolen. Men det vigtigste er, at eleverne nu både ser og oplever de forskellige ungdomsuddannelser, siger Christine Antorini til DR Sjælland.

De nye regler gælder kun for de elever, der bliver erklæret uddannelsesparate af folkeskolerne. For de resterende 20 procent, der ikke får det grønne stempel med det samme, vil der stadigvæk være personlig vejledning fra en uddannelsesvejleder.

Mest Læste

Annonce