Der er øget risiko for skimmelsvamp, hvis man sænker temperaturen i hjemmet for meget til vinter. Foto: Shutterstock
Der er øget risiko for skimmelsvamp, hvis man sænker temperaturen i hjemmet for meget til vinter. Foto: Shutterstock

Advarsel til 1,3 millioner danskere: Kan blive voldsomt dyrt

Forbrug

13/09/2022 11:49

J. Bøgen

Det kan give meget alvorlige problemer at spare på varmen til vinter.

Med absurde energipriser og en lurende krise i horisonten, er der nok mange danskere, der planlægger at skrue lidt ned for varmen den kommende vinter.

Men det kan blive en meget dyr manøvre for de mere end 1,3 millioner danskere, der bor i ejerbolig.

For skruer man ned for varmen, øger det risikoen for en meget uvelkommen gæst i boligen: Skimmelsvamp.

"Ender boligejere med at skrue ned for temperaturen derhjemme, så kan det potentielt medføre fugt. Og så kan man være sikker på, at der også udvikler sig skimmelsvamp," fortæller fagekspert ved Videnscentret Bolius, Tine Sode, til TV 2.

Hun forklarer, at de anbefaler ikke at sænke temperaturen i hjemme til mindre end 18 grader. Derudover må der helst ikke være for stor forskel på temperaturen i de forskellige rum - faktisk skal det helst være maksimalt 5 grader.

Når frosten begynder at melde sig, vil der også være en risiko for frostsprængninger i vandrørene. Derfor handler det om at være helt sikker på, hvor der løber rør med vand, så man kan være opmærksom på netop frostspringninger.

Kan koste en formue at få udbedret

Hvis man har besluttet sig for at sænke temperaturen til vinter, er der et par ting, du kan gøre for at mindske risikoen for skimmelsvamp og vandskader i hjemmet.

For det første gælder det om at have god ventilation i rummet og gerne også en affugter, der kan holde fugten fra døren. Ja, sådan en bruger strøm, men det er en minimal udgift i forhold til regninger for eventuelle udbedringerne fra vandskader og skimmelsvamp.

Et mere lavpraktisk råd går på at tape døren fuldstændig til, så man kan holde den varme luft, og dermed potentielt fugt, ude.

Skimmelsvamp viser sig som grønlige eller sorte plamager i hjemmets hjørner og på de kolde ydervægge. Og det handler om at være opmærksom på netop de tegn, for når først skimmelsvampen har meldt sin ankomst, er det en kamp mod tiden.

Hvis skimlen sætter sig i konstruktionen kan det nemlig koste en mindre formue at få udbedret. Derfor skal man skrue op for varmen og få vasket skimmelsvampen væk med det samme, man opdager det.

Mest Læste

Annonce