Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Har du fået et gavekort i julegave? 6 råd, du bør følge for ikke at blive skuffet

Forbrug

09/01/2024 06:39

J. Bøgen

Har du prøvet at finde et gavekort, du havde glemt, du havde?

Lad ikke gavekort ligge for længe - det kan en dag være helt ubrugeligt.

Det er, hvad en Target-kunde påstås at have lært, da vedkommende forsøgte at indløse et gavekort til $25 fra 1994, ifølge en TikTok, der har fået over 240.000 visninger.

I den 6 sekunder lange video delt af @probablycrimson viser plakaten vintagecertifikatet tapet op til en flad overflade i butikken.

"En gang kom nogen ind i butikken og prøvede at bruge et gavekort fra 1994, og nu har vi det udstillet ved vores retur- og byttebord," lyder teksten på skærmen.

Flere brugere er imidlertid overbevist om, at føderale regler omkring gavekort og certifikater forhindrer dem i at udløbe.

"Gavebeviser kan ikke udløbe, og virksomheden skal respektere dem, så længe virksomheden eksisterer," som en bruger skrev.

"Juridisk set kan de ikke udløbe," skrev en anden.

"De her lavet en lov om, at alle gavekort skal accepteres - ingen udløbsdato," skrev en tredje.

Men hvad er egentlig reglerne i Danmark? Lad os se på det under videoen.

Tommelfingerregel

Der findes ingen fast regel for, hvor kort fristen på gavekortet må være. Som udgangspunkt skal fristens længde være rimelig i den aktuelle situation.

Nægter en sælger at indløse et gavekort eller tilgodebevis, der er udløbet inden den almindelige 3-årige forældelse, har du mulighed for at klage til Mæglingsteamet for Forbrugerklager.

Så selvom der altså ikke findes egentlig regler for, hvor længe du kan have et gavekort liggende og stadig bruge det, lader det ikke til, at du ville få held med et knap 30 år gammelt et af slagsen i Danmark ...

6 gode råd om gavekort

  • Vær opmærksom på, hvor lang gyldighed gavekortet har. Et gavekort har en gyldighed på tre år, medmindre der er aftalt en kortere frist. Hvis der aftales en kortere tidsfrist, må den ikke være urimelig kort.

  • Hvis der er en begrænset gyldighed på gavekortet, skal virksomheden tydeligt oplyse dig om dette ved købet.

  • Sørg for, at gavekortets gyldighed er tilpas lang, så modtageren reelt kan nå at få det brugt.

  • Undersøg, om gavekortet kan indløses til kontanter, hvis modtageren ikke bryder sig om varerne i butikken. 

  • Som udgangspunkt kan modtageren få pengene for et gavekort udbetalt, hvis det er elektronisk. Et elektronisk gavekort er fx et plastickort med magnetstribe. Vær dog opmærksom på, at butikken under visse betingelser kan opkræve et gebyr for at udbetale pengene inden for gyldighedsperioden. Gebyret skal svare til de faktiske omkostninger, der er forbundet med at skulle udbetale pengene.

  • Er gavekortet ikke elektronisk, kan modtageren som udgangspunkt ikke forlange at få pengene retur.

Kilde: Forbrug.dk

Mest Læste

Annonce