Foto: Anima
Foto: Anima

Har du lagt mærke til dem? Falske reklamer i 200 Coop-butikker

Forbrug

20/11/2023 08:11

J. Bøgen

Det er dyraktivister, der har været ude med de falske reklameblade.

Over hele landet blev Coop-kunder i løbet af weekenden mødt af opsigtsvækkende alternative tilbudsaviser med tilbud på turbokyllinger.

“Turbokyllinger - fordi vi sælger hvad som helst”, står der på forsiden, og selvom logoet på avisen er blevet til “Scoop” er den en tydelig stikpille til Coop fra Anima:

“Coop har i årevis brandet sig på “ansvarlighed” og de bryster sig af, at deres hjerte banker for dyrevelfærd. Men vi oplever et Coop, som udviser en utrolig ligegyldighed over for turbokyllingernes lidelser. Det virker nærmest som om Coop går efter at være værst til dyrevelfærd” udtaler Mathias Madsen, kampagneleder i Anima.

Med tilbud på blandt andet “TurboBryster groet på kun 35 dage” og “TurboLår fra kyllinger, der højst sandsynligt ikke har kunne gå normalt” informerer tilbudsavisen kunderne om de alvorlige velfærdsproblemer i produktionen. I en hilsen til kunderne på side to fortæller “Carsten Lee Glad, adm. direktør, Scoop”, at han er stolt over fortsat at sælge turbokyllinger.

De kommende uger vil Anima uddele tilbudsavisen foran Coops butikker og på sociale medier annoncerer Anima massivt med en tilsvarende satirisk reklamevideo. Både tilbudsavisen og videoen kan ses her.

Tørrer ansvaret af på kunderne

Sidste gang Anima offentligt kritiserede Coop for at lade stå til på kyllingefronten, lød det fra Coop, at “hos os er det i højere grad kunderne, der bestemmer, hvilke kyllinger vi sælger - og ikke Anima.” Hos Anima undrer man sig over den position:

Coop mener åbenbart, at lige præcis deres kunder går mindre op i dyrevelfærd end konkurrenternes kunder og i øvrigt danskerne som de er flest. Det kan man jo undre sig over. Jeg synes, det er pinligt for Coop, at de forsøger at tørre ansvaret af på kunderne i stedet for selv som virksomhed at indtage en holdning til, hvad bundniveauet for kyllingevelfærd skal være”, lyder det fra Mathias Madsen, kampagneleder hos Anima. 

Fakta

Mens store konkurrenter som Salling Group og Rema 1000 er godt på vej mod en total udfasning af turbokyllinger, afviser Coop at følge trop. Virksomheden har sat et mindre delmål for 2025 og nægter at sætte yderligere mål.

Turbokyllinger, oftest af racen Ross 308, er avlet til at vokse ekstremt meget på kort tid. I løbet af 35 dage vokser de fra 50 gram til 2200 kilo. Det medfører en lang række alvorlige velfærdsproblemer. Tre ud af fire hurtigtvoksende kyllinger kan ikke gå normalt, og dertil kommer problemer med åndedrætsbesvær, hjertestop og listen fortsætter desværre.

En YouGov-undersøgelse foretaget for Anima viser, at 2 ud af 3 danskere mener, supermarkederne bør droppe de udskældte kyllinger. Også internt i Coop har der lydt en opfordring til at udfase turbokyllinger fuldstændigt frem mod 2025. Før forårets landsrådsmøde underskrev hele 71 medlemsvalgte en opfordring om fuld udfasning.

Mest Læste

Annonce