Sanktionerne begynder for alvor at ramme den russiske økonomi, indrømmer Putin. Foto: Shutterstock
Sanktionerne begynder for alvor at ramme den russiske økonomi, indrømmer Putin. Foto: Shutterstock

Putin indrømmer: "Kolossale udfordringer"

Forbrug

19/07/2022 12:41

J. Bøgen

Det er ikke hver dag, man hører Ruslands præsident sige, at landet har problemer. Men denne gang kan han trods alt ikke undgå det.

Russerne har problemer. Store problemer.

Og det er ikke bare Vesten eller Ukraine, der siger det - det er Vladimir Putin selv.

For godt nok talte han ikke om krigen i Ukraine, da han denne uge udtalte, at Rusland har "kolossale udfordringer", men årsagen til problemerne er alligevel invasionen.

Det er nemlig de vestlige sanktioner, der begynder at gøre ondt.

Helt konkret forholdt Putin sig til, at landet særligt inden for it og teknologi har store udfordringer. Ifølge mediet Bloomberg erkendte Putin under en videokonference, at manglen på adgang til højteknologiske produkter nu gør ondt på Rusland.

Videokonferencen handlede om Ruslands strategiske mål, hvor den sjældent negative udmelding fra præsidenten altså faldt. Han var dog hurtig til at forsikre de lyttende embedsmænd om, at russerne ikke vil give op, og at de russiske leverandører i stedet skal arbejde intensivt på at finde alternative løsninger.

Sendte svada mod statsejet selskab

Putin gik videre til at skælde ud på det statsejede russiske selskab Rostec for ikke at levere de forventede produkter inden for internet-teknologi.

På en række områder har det været muligt for russerne at finde alternativer til vestlige leverandører lokalt eller i for eksempel Kina. Andre produkter har Rusland fået adgang til via mellemmænd. Men en lang række højteknologiske produkter lader sig ikke lige erstatte.

Manglen på computerchips er velbeskrevet og et stort problem for Rusland, fordi kun selskaber fra vestlige eller allierede lande som Sydkorea og Taiwan kan producere de mest moderne chips.

Samtidig har den russiske industri i stor stil købt højteknologi fra Tyskland til produktionen, hvilket nu også giver problemer for russerne.

Mest Læste

Annonce