Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Så længe bør du gemme dine kvitteringer

Forbrug

02/10/2024 13:32

J. Bøgen

Potentielt kan det koste dig flere tusinde kroner!

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Måske er det for at være god mod miljøet. Måske er det, fordi du ikke gider have et utal af papirlapper. Eller måske er du bare allerede på vej videre.

Uanset hvad er der mange af os, der sjældent, hvis nogensinde, takker ja til at få en kvittering med, når vi har betalt ved kassen.

Men den vane kan blive rigtig dyr, hvis vi ikke tænker os om.

Der er godt nok ikke nogen klar regel for, hvornår du bør tage imod kvitteringen, men et godt bud er, hvis du har købt noget, du har planer om at beholde i minimum to år.

Det er nemlig tidsgrænsen for den reklamationsret, vi har i Danmark, og den gælder faktisk for alle varer.

Det forklarer Martin Bruun-Houmølle, der er jurist i Forbrugerrådet Tænk, skriver avisen.dk.

Det dækker reklamationsretten

Martin Bruun-Houmølle understreger, at der skal være tale om fejl og ikke at varen er gået i stykker ved for eksempel et uheld eller forkert brug, hvis du skal kunne gøre brug af din reklamationsret.

Samtidig kan det også blive lidt af en udfordring at skulle gemme på kvitteringer for to års indkøb, så Martin Bruun-Houmølle foreslår, du bruger følgende tankegang:

"Det kan være en god idé at gemme kvitteringerne, hvis beløbet er så stort, at du gerne vil kunne få pengene tilbage uden problemer," siger han.

Sådan får du styr på kvitteringerne

Hvis du gerne vil gemme kvitteringer på de ting, du køber, har oprydningsspecialist Kamille Sommer, der driver virksomheden oprydningskonsulenten.dk, flere råd til, hvordan du kan undgå, de gamle kvitteringer ender i et stort kaos.

Hun bruger selv et kuvertsystem, hvor hun gemmer kvitteringer for et helt år og så skriver årstal på.

Hun forklarer, at det fungerer for ham, fordi hun ved at skrive tallene på kuverterne hurtigt kan tjekke, om der er gået to år. På den måde kan hun vide, præcis hvilke kvitteringer, der skal tjekkes og eventuelt smide ud.

Hvis du ikke er så meget til at gemme de hvide boner, så kan du også tage billeder af dem og lægge dem i en mappe på telefonen. Alternativt tilbyder flere butikker at sende kvitteringerne på mail eller gemme dem for dig.

Hvis uheldet er ude

Er du så uheldig (eller som undertegnede, rodet ...), at noget går i stykker, og du ikke har en kvittering nogen steder, så har du stadig et håb at klynge dig til.

For du skal "bare" kunne dokumentere dit køb, og det behøver ikke ske med en kvittering, selvom det unægtelig er den nemmeste metode.

Martin Bruun-Houmølle fortæller, at kvitteringen nemlig ikke er et krav, og at han har hørt om forbrugere, der har haft held med at dokumentere et køb ved hjælp af billeder af deres kontoudtog.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.