Foto: Dansk Retursystem
Foto: Dansk Retursystem

Stor nyhed - nu er det gratis

Forbrug

24/01/2023 10:10

J. Bøgen

For fem år siden kostede det 17 øre per stk.

Du tænker måske ikke over det, når du panter, men for at pantsystemet kan løbe rundt, har drikkevareproducenterne betalt et beløb for, at de flasker og dåser, de sender på markedet, bliver indsamlet af Dansk Retursystem og materialerne genanvendt.

Selv om det kun har været få øre per styk, er det nu lykkedes at gøre pantsystemet helt cirkulært økonomisk - i 2023 er det nemlig gratis at få de tomme flasker og dåser håndteret i pantsystemet.  

Det skyldes, at udgifterne til indsamling og håndtering går op med de indtægter, Dansk Retursystem har fra fx salg af de genanvendelige materialer.

Og når omkostningerne for producenterne falder, bør det alt andet lige også komme forbrugerne til gode. 

"Plast, aluminium og glas fra flasker og dåser med pant er i en så høj kvalitet, at vi får en god pris for materialerne, når vi sælger dem til genanvendelse. Samtidig har vi effektiviseret pantsystemet, så det nu går i nul. På den måde viser vi, at cirkulær økonomi både er rentabelt og til gavn for klima og miljø," siger adm. direktør Lars Krejberg Petersen fra Dansk Retursystem

Gennem de seneste år er pantsystemet blevet billigere og billigere i drift. For fem år siden kostede det i gennemsnit 17 øre pr. emballage, for sidste år at falde til 3 øre - og altså 0 øre i år.

"Selv om vi når målet om at sikre en god cirkulær forretning i år, har vi et langsigtet mål om at være et 100 procent cirkulært økonomisk pantsystem som er mindre afhængige af udsving i verdensmarkedspriser og i forhold til konjunkturer. Så vi fortsætter arbejdet med at effektivisere pantsystemet og optimere processerne for indsamling, optælling og sortering, ligesom vi stiler efter en CO2-neutral drift i 2023," siger Lars Krejberg Petersen.

I pantsystemet genanvendes flasker og dåser til nye i et lukket kredsløb. Sidste år pantede danskerne 1,9 mia. flasker og dåser, og Dansk Retursystem sørger for, at de pantede flasker og dåser bliver genanvendt.

Det sparer på jordens ressourcer, og det sparer klimaet for 210.000 tons CO2 årligt.

Det danske pantsystem er et af verdens mest effektive pantsystemer og drives non-profit. 

Mest Læste

Annonce