Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vender på en tallerken: Nu regner de med prisstigninger

Forbrug

23/04/2024 12:29

J. Bøgen

De prisfald, vi havde håbet på, kan vi vist godt skyde en hvid pil efter.

Hvis du er en af de mange danskere, der går og har håbet på snarlige prisfald på dagligvarer, er jeg ked af at måtte bringe dårlige nyheder.

Detailhandlen har nemlig vendt sig 180 grader, så hvor den generelle forventning for bare en måned siden var, at priserne ville falde, ser det nu stik modsat ud.

I Danmarks Statistiks konjukturbarometer, hvor erhvervslivet bliver spurgt ind til deres forventninger til de kommende tre måneder, er forventningerne til prisduviklingen de næste tre måneder således gået fra minus 22 for en måned siden til nu at ligge på plus 1.

Det skriver TV 2.

Absolut sjældenhed

Det betyder på godt dansk, at der nu ikke længere er en overvægt at butikker, der regner med at kunne sætte priserne ned.

I en kommentar til konjukturbarometeret skriver cheføkonom i Dansk Erhverv, Tore Stramer, at det er en stor og abrupt stigning, der må siges at høre til de absolutte sjældenheder.

"Det springer i øjnene, at det primært er detailbutikkerne, der handler med føde- og drikkevarer, der nu ikke længere forventer prisfald over de kommende tre måneder," lydet det fra cheføkonomen.

Han vurderer, at det er stigende priser på import og produktion, der nu er årsagen til, at prisfaldene er aflyst.

Og faktisk kan vi godt begynde at forberede os på, at det går den anden vej.

Prisstigninger på vej

Dykker vi lidt ned i detaljerne, tror Tore Stramer også, at de historisk høje lønstigninger, vi har set de seneste år, er medvirkende til, at producenternes omkostninger ryger i vejret.

De penge skal så hentes ind ved salget, og det rammer så forbrugerne i form af højere priser.

Dansk Erhverv forventer, at inflationen vil stige fra det nuværende niveau omkring 1 procent til 3 procent ved udgangen af 2024.

Mest Læste

Annonce