Forening klar til at stævne justitsminister for ulovlig logning

Foreningen mod Ulovlig Logning har fået mere end 360.000 kroner i støtte til retssag mod Justitsministeriet for ulovlig overvågning af danskernes internet- og telefonforbrug.

En varslet stævning af justitsminister Søren Pape Poulsen (K) for ulovlig overvågning lander i byretten fredag middag.

Det oplyser talsmand Rasmus Malver fra Foreningen mod Ulovlig Logning. Han fortæller, at foreningens advokater er klar til at aflevere stævningen om ulovlig overvågning af danskernes internet- og telefonforbrug fredag.

- Det er i strid med vores menneskeret. Vi sagsøger ministeren, for det er den eneste måde, vi kan gøre noget, når han gør noget ulovligt, siger talsmanden.

I sagen vil aktivisterne have ministeren til at anerkende, at Logningsbekendtgørelsen fra 2006 ikke er gyldig og derfor ikke kan håndhæves.

​Databeskyttelse, IT-sikkerhed og etik

Læs mere på vores temaside

Reglerne om logning betyder, at teleudbydere gemmer oplysninger om deres kunders kommunikation, hvor de er, og i en vid udstrækning informationer om deres færden på internettet.

Selve indholdet af opkald og sms'er bliver ikke gemt.

I december 2016 vurderede EU-Domstolen, at en "generel og uddifferentieret" logning af alle oplysninger ikke er tilladt. Til gengæld er "målrettet" logning ikke i strid med loven.

Tidligere har justitsminister Søren Pape Poulsen udtalt, at regeringen ikke vil ændre på reglerne om logning, før EU-Kommissionen har udsendt retningslinjer for, hvordan en lov om målrettet logning skal skrues sammen.

Ministeren betegner logningen som "et centralt efterforskningsredskab". 

Allerede i januar varslede foreningen, at den ville lægge sag an mod justitsministeren, men den har skullet bruge tid på at udforme stævningen og samle penge ind til sagen.

Torsdag oplyser foreningen, at mere end 360.000 kroner i donationer er samlet ind til sagen.

- Den danske stat har en taktik, hvor de bare bruger flere advokater, og så har man ikke råd til retssagen, siger Rasmus Malver om, hvorfor de skal bruge så mange penge.

Justitsministeriet har tidligere oplyst til Berlingske, at Søren Pape Poulsen ikke ønsker at udtale sig om den varslede stævning, før han har modtaget den.

Stævningen afleverer foreningen til byretten, men den vil bede om at få sagen i Østre Landsret, da foreningen mener, at sagen principiel.

/ritzau/

Emneord: 010618, Rasmus Malver, Foreningen mod Ulovlig Logning, Logning, Søren Pape Poulsen, EU-Domstolen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 14.06.18 Morten
  Interessant

  Det bliver meget spændende at følge, håber I deler updates her. Danskernes internetsikkerhed og overvågnting og lognng af data fra mobil og internetbrug er noget vi meget gerne ser mere belyst.

  Morten Storgaard // https://www.netkablet.dk

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også