Forlangte fuld åbenhed i tjenstligt forhør: Nu bliver skattechefer frikendt

Ledelse

09/09/2016 12:33

Nick Allentoft

Skattechef, der undgår tjenstligt forhør om udbytteskat. Det sker i forlængelse af, at tre chefer forlangte fuld åbenhed såfremt de skulle gennem et forhør.
Der er ikke grundlag for at indlede tjenstlige forhør af tre chefer, som Skat sidste år sendte hjem i kølvandet på skandalen om ulovligt udbetalt udbytteskat.   Det konkluderer Kammeradvokaten, der siden hjemsendelserne for knap et år siden har undersøgt sagen.    - Det her er en dybt alvorlig sag, og jeg kan godt forstå, hvis danskerne rundt om middagsbordet undrer sig, når der i en sag som denne ikke er grundlag for at placere et klart juridisk ansvar, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) i en pressemeddelelse. 

Ledelsesavisen #3

Se alle artikler fra Ledelsesavisen #3 her.

Læs mere om Ledelsesavisen

Få Ledelsesavisen fremover. Gratis Abonnement her.

 

- Men når Kammeradvokaten ikke finder, at der er juridisk grundlag for tjenstlige forhør, må jeg tage Skats beslutning til efterretning.

I foråret bad de hjemsendte chefer i fællesskab ministeren om at se bort fra reglerne om, at tjenstlige forhør foregår bag lukkede døre.    LÆS OGSÅ: Politikere vil placere ansvar   Reglerne er ellers lavet for at beskytte tjenestemændene selv. Men de tre chefer ønskede helt åbne forhør, så offentligheden fik besked, hvis de skulle igennem et forhør.   I juni truede de gennem fagforbundet Dansk Told og Skatteforbund med at gå til Folketingets Ombudsmand og i sidste ende også Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvis ikke de fik åbne forhør.   Undersøgelsen fra Kammeradvokaten viser desuden, at udbytteområdet hos Skat var "præget af generel uklarhed på tværs af Skat omkring, hvem der havde ansvar for hvad".   Hjemsendt chef afventer nyt job i Skat Det er en meget lettet Richard Hanlov, der torsdag eftermiddag har afsluttet et møde med Skat. Det oplyser hans advokat, Stine Gry Johannessen. 25. september 2015 blev skattechefen hjemsendt i kølvandet på den milliarddyre skandale om svindel med udbetaling af udbytteskat.   Hendes klient afventer nu at få tilbudt en ny stilling fra Skat. Hanlov er formelt stadig ansat i myndigheden, men hans job er blevet nedlagt, mens han har været hjemsendt. Han afventer nu et konkret jobtilbud, som han kan tage stilling til.   I foråret bad Richard Hanlov og to andre hjemsendte skattechefer i fællesskab skatteminister Karsten Lauritzen (V) om at se bort fra reglerne om, at tjenstlige forhør foregår bag lukkede døre.   Reglerne er ellers lavet for at beskytte tjenestemændene selv. Men de tre chefer ønskede helt åbne forhør, så offentligheden fik besked, hvis de skulle igennem et forhør.   I et interview med Politiken begrundede Richard Hanlov i maj den usædvanlige beslutning:   - Jeg vil ikke have det prædikat siddende på mig resten af livet, at jeg var med til at bane vejen for danmarkshistoriens største tyveri, for det er simpelthen ikke rigtigt, lød det.   - Det her er det største overgreb, jeg har været udsat for i mit liv, og jeg synes ikke, jeg fortjener denne behandling.   Svindlen med udbytteskat foregik fra 2012 til 2015.   Ifølge Skat lykkedes det udenlandske svindlere at hive mindst 12,3 milliarder kroner ud af den danske statskasse ved at få refunderet udbytteskat på baggrund af forfalsket dokumentation og fiktive aktiebeholdninger.   /ritzau/    

Mest Læste

Annonce