Forskellig behandling: Førtidspension kan afgøres af jurister og sygeplejersker

Syge uden job bliver behandlet forskelligt i kommunerne, når de ansøger om førtidspension, skriver Politiken.

Syge borgere, der ansøger om førtidspension, bliver behandlet vidt forskelligt fra kommune til kommune. 

Det skriver Politiken.

Nogle steder er chefer med juridisk og ledelsesmæssig baggrund udpeget til at træffe en beslutning. Andre steder sidder der socialrådgivere og sygeplejersker med praktisk erfaring med borgerne. 

Det viser en rundspørge, Politiken Research har foretaget i landets kommuner om deres pensionsnævn. Det er de nævn, som har det afgørende ord i pensionssager. 

Læs om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.

Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

Og både eksperter, politikere og organisationsfolk lufter bekymring for retssikkerheden, efter at de har set undersøgelsen. 

- Man fornemmer, at kommuneøkonomiske hensyn vejer tungere nogle steder end andre, siger Kirsten Ketscher, der er professor i socialret på Københavns Universitet, til Politiken.

81 af landets 98 kommuner har deltaget i Politikens rundspørge. Den viser blandt andet, at flere pensionsnævn er støvsuget for uddannede socialrådgivere.

Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening Maria Bille Høeg mener, at det er dybt bekymrende, at tilgangen er så uensartet. 

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

- Det er vigtigt, at man behandler borgere med de samme udfordringer og samme helbredsproblemer ens. 

- Uanset hvilken kommune man bor i, skal man have den samme chance for at blive en del af fællesskabet på arbejdsmarkedet. Det er det, vi kan konstatere, at man ikke har i dag, siger hun til Ritzau.

Hun peger på Sverige. Her har man centraliseret tildelingen af førtidspension til én statsinstans. Den model foreslår Dansk Arbejdsgiverforening (DA) også skal indføres i Danmark. 

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) erklærer sig parat til at diskutere organiseringen af arbejdet. 

Han tror dog ikke, at pensionsnævnenes sammensætning i sig selv gør den helt store forskel. Men han siger til Politiken, at det "gør indtryk" på ham, at der er så stor forskel på nævnene. 

/ritzau/

Emneord: 230418, Førtidspension, Socialkrisen, Kirsten Ketscher, Maria Bille Høeg, Dansk Arbejdsgiverforening, Troels Lund Poulsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6601

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 25.04.18 Ania johansen
  Førtidspension kan afgøres af sygeplejersker og jurister -

  NB. Sygeplejersker har personlig faglig autorisation - det har socialrådgivere ikke, så de to faggrupper må under ingen om stændigheder sidestilles selvom de er afhængige af godt samarbejde - men utroligt svært når sygeplejersker arbejder på evidensbaseret grundlag og socialrådgivere arbejder på skøn... Hæv fagligheden og lad KUN autoriserede fagfolk arbejde med borgere - tak :)

 • 25.04.18 Ania Johansen
  Førtidspension kan afgøres af sygeplejersker og jurister -

  Borgerne har lidt under socialrådgivernes og kommunernes "skøn" i årtier - selvom borgeren kan stå med ti enslydende lægeerklæringer, kan socialrådgiveren "skønne" noget helt andet... Det er så groteske at der kan sidde faggrupper og arbejde på "skøn" og tilsidesætte fakta... Samme faggruppe nægter at få en personlig faglig autorisation så de kan stå inde for hvad de "skønner". Som borger kan man udsættes for faggruppen bare underskriver sig "forvaltningen" så er der ingen der tager ansvar - ind over med fagfolk der står ved deres faglig, så borgerne kan få deres førlighed igen.

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også