Forsker: Danskerne stemte både ja og nej til Europa

Klart patent-ja og massiv fremgang til EU-skeptiske DF er et paradoks, mener forsker.

Det er noget af et paradoks, at danskerne stemte overbevisende ja til den europæiske patentdomstol, når man ser på det sideløbende valg til EU-Parlamentet, mener Rebecca Adler-Nissen, lektor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

- Det er interessant, at EU-kritiske Dansk Folkeparti får et fantastisk valg, mens det samtidig bliver et ret rungende ja til patentdomstolen. Det er, som om danskerne har stemt ja med højre hånd og nej med venstre hånd, siger Rebecca Adler-Nissen.

Dansk Folkepartis spidskandidat til EU-Parlamentet, Morten Messerschmidt, har været en af de markante stemmer for et dansk nej til patentdomstolen.

Dansk Folkeparti gik fra to til fire mandater og blev valgets store vinder som det største danske parti i parlamentet.

- Logisk set må der jo være en del af dem, der har stemt Dansk Folkeparti, der samtidig har stemt ja til patentdomstolen, siger Rebecca Adler-Nissen.


I løbet af søndag aften stod det klart, at danskerne havde sagt ja til at gå med i den europæiske patentdomstol. Da omkring 75 procent af stemmerne var talt op, var nej-siden så langt bagud, at der ikke kunne mønstres et flertal.

På forhånd var det ventet, at patentafstemningen kunne blive en lejlighed for mange danskere til at lufte en generel EU-skepsis ved at stemme nej. Men det overbevisende flertal tyder på, at det ikke blev tilfældet, mener Rebecca Adler-Nissen.

- Jeg tror, at det handler om, at diskussionen om patentdomstolen faktisk ikke kom til at handle om for eller imod EU. Men måske mere snusfornuftigt og pragmatisk om, hvad der kan betale sig for Danmark, siger hun.

Læs også: Halvdelen er i tvivl om krydset til EU-parlamentsvalget 

Patentdomstolen er et resultat af et årelangt samarbejde i EU, som dog er endt som et såkaldt forstærket samarbejde, fordi det ikke var muligt at få alle EU-lande med.

Det endelige resultat af folkeafstemningen om patentdomstolen stod klart natten til mandag.

Ifølge Danmarks Statistik stemte 60,45 procent af vælgerne ja, mens kun 36,19 procent valgte at sætte deres kryds ved nej. 3,36 procent stemte blankt. 

/ritzau/

 

 

Emneord: EU's Patentdomstol, Det sociale Europa, EU-Parlamentet
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 09.10.14 Infrastruktur
  EU-alliance mod social dumping vokser

  Transportminister Magnus Heunicke har ved et ministerrådsmøde præsenteret syv konkrete forslag til klarere regler mod ulovlig cabotagekørsel. På rådsmødet diskuterede ministrene bl.a. muligheden for et åbent marked for civile droner i EU.

 • 08.05.14 Velfærd
  Det Sociale Europa? Debat med kandidater til EP-valget

  Den seneste tids debat i Danmark om EU-borgeres adgang til nationale social- og velfærdsydelser, har for alvor skudt valgkampen til Europa-Parlamentet i gang. Men hvad mener de danske EP-kandidater egentlig?