Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

2 timer hver nat er nok: Forskere finder teknik til at booste hukommelsen 226 procent

Forskning og videnskab

18/03/2024 15:00

J. Bøgen

Der er et produkt på vej, som er baseret på resultaterne fra undersøgelsen.

Forskning viser, at ældre, der blev udsat for specifikke dufte om natten, fik et hukommelsesboost på 226 procent.

Dette fremhæver den potente forbindelse mellem lugt og hukommelse, og præsenterer et potentielt værktøj mod demens.

Da en duft strømmede gennem soveværelserne hos ældre voksne i to timer hver nat i seks måneder, skød minderne i vejret. Faktisk høstede deltagere i en undersøgelse af neuroforskere fra University of California, Irvine (UCI), en stigning på 226 procent i kognitiv kapacitet sammenlignet med kontrolgruppen.

Forskerne siger, at resultatet forvandler det længe kendte bånd mellem lugt og hukommelse til en nem, ikke-invasiv teknik til at styrke hukommelsen og potentielt afskrække demens.

Holdets undersøgelse blev offentliggjort for nylig i tidsskriftet Frontiers in Neuroscience.

Undersøgelsesdetaljer og resultater

Forskningsprojektet blev udført gennem UCI Center for Neurobiology of Learning & Memory. Det involverede mænd og kvinder i alderen 60 til 85 år uden hukommelsessvækkelse.

Alle fik en diffuser og syv patroner, der hver indeholdt en enkelt og forskellig naturlig olie. Folk i den berigede gruppe modtog fuldstyrke patroner. Kontrolgruppedeltagere fik olierne i små mængder. Deltagerne puttede en anden patron i deres diffuser hver aften inden de gik i seng, og den blev aktiveret i to timer, mens de sov.

Mennesker i den berigede gruppe viste en stigning på 226 procent i kognitiv præstation sammenlignet med kontrolgruppen, målt ved en ordlistetest, der almindeligvis bruges til at evaluere hukommelsen. Billeddannelse afslørede bedre integritet i hjernebanen kaldet den venstre uncinate fasciculus.

Denne vej, som forbinder den mediale tindingelappen til den beslutningsgivende præfrontale cortex, bliver mindre robust med alderen. Deltagerne rapporterede også, at de sov bedre.

Lugtens og hukommelsens kraft

Forskere har længe vidst, at tabet af lugtekapacitet eller evne til at lugte kan forudsige udviklingen af ​​næsten 70 neurologiske og psykiatriske sygdomme. Disse omfatter Alzheimers og andre demenssygdomme, Parkinsons, skizofreni og alkoholisme. Der er vidnesbyrd om en sammenhæng mellem lugttab på grund af COVID og deraf følgende kognitivt fald.

Forskere har tidligere fundet ud af, at udsættelse af mennesker med moderat demens for op til 40 forskellige lugte to gange om dagen over en periode øgede deres hukommelse og sprogfærdigheder, lettede depression og forbedrede deres lugteevne.

UCI-teamet besluttede at prøve at gøre denne viden til et let og ikke-invasivt værktøj til bekæmpelse af demens.

"Virkeligheden er, at over en alder af 60 begynder lugtesansen og kognitionen at falde af en klippe," sagde Michael Leon, professor i neurobiologi og adfærd og en CNLM-stipendiat. "Men det er ikke realistisk at tro, at folk med kognitiv svækkelse kan åbne, snuse og lukke 80 duftflasker dagligt. Det ville være svært selv for dem uden demens.”

Undersøgelsens første forfatter, projektforsker Cynthia Woo, sagde:

"Det er derfor, vi reducerede antallet af dufte til kun syv, og udsatte deltagerne for kun én hver gang, snarere end de mange aromaer, der blev brugt samtidigt i tidligere forskningsprojekter. Ved at gøre det muligt for folk at opleve lugtene, mens de sover, eliminerede vi behovet for at afsætte tid til dette i de vågne timer hver dag."

Forskerne siger, at resultaterne fra deres undersøgelse bekræfter, hvad forskerne har lært om sammenhængen mellem lugt og hukommelse.

Den unikke rolle som lugtsans

"Lugtesansen har det særlige privilegium at være direkte forbundet med hjernens hukommelseskredsløb," sagde Michael Yassa, professor og James L. McGaugh-stol i Neurobiologi of Learning & Memory.

"Alle de andre sanser ledes først gennem thalamus. Alle har oplevet, hvor kraftfulde aromaer er i at fremkalde erindringer, selv fra meget længe siden. Men i modsætning til synsændringer, som vi behandler med briller og høreapparater for hørenedsættelse, har der ikke været nogen intervention for tabet af lugt."

Holdet vil dernæst gerne studere teknikkens indvirkning på mennesker med diagnosticeret kognitivt tab. Forskerne siger også, at de håber, at resultatet vil føre til flere undersøgelser af lugteterapier for hukommelsessvækkelse.

Et produkt baseret på deres undersøgelse og designet til folk at bruge derhjemme forventes at komme på markedet til efteråret.

Kilde: SciTechDaily

Mest Læste

Annonce