Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nu kan vi læse de allerførste skrevne "ord": 5000 år gamle lertavler tydet

Forskning og videnskab

20/05/2024 08:58

J. Bøgen

Det er vanvittigt!

Et forskerteam fra Martin Luther Universitet Halle-Wittenberg, Johannes Gutenberg Universitet Mainz og Mainz University of Applied Sciences har udviklet et AI-system, der kan dechifrere gamle kileskriftstekster.

Næsten 2.000 lertavler blev anvendt i forskningen, men man skønner, at der findes omkring en million sådanne tavler verden over.

De fleste af disse tavler stammer fra Mesopotamien, det nuværende Irak, som er kendt som civilisationens vugge.

Disse antikke skrifter dækker emner lige fra indkøbslister til retsafgørelser og udgør nogle af menneskehedens ældste overlevende skrevne optegnelser.

Teknisk løsning på stor udfordring

Hubert Mara, en af forfatterne til undersøgelsen, forklarer, at lertavlerne er stærkt nedslidte og vanskelige at dechifrere, selv for trænede øjne.

Det antikke sprog var indgraveret i form af symboler og kiler på våde lertavler, og årtusinder har slidt disse ned, hvilket gør dem svære at læse.

Det nye system kræver ikke optimal belysning eller baggrundsviden om det antikke sprog for at oversætte teksterne.

"Det fantastiske ved det er, at jeg ikke behøver at forstå akkadisk for at oversætte [en lertavle] og få, hvad der står bag kileskriften," siger Gai Gutherz, en computerspecialist, der var en del af teamet bag programmet.

Udforskning af historiens første dage

Softwarens prototype kan pålideligt skelne symboler fra to sprog, herunder akkadisk, som ikke har været talt eller skrevet i over 2.000 år.

"At oversætte alle de tavler, der forbliver uoversatte, kunne åbne op for historiens første dage, for civilisationen af disse folk, hvad de troede på, hvad de talte om, hvad de dokumenterede," tilføjer Gutherz.

Fremtidige udviklinger kunne muliggøre udvidelse af teknologiens brug på andre 3D-script, såsom nedslidte inskriptioner fundet på gravsten på kirkegårde.

Denne banebrydende forskning er ikke bare en teknologisk bedrift, men en åbning til en forståelse af vores fortids civilisationer og kulturer.

Kilde: The Sun

Mest Læste

Annonce