Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dansk forskning afslører enkelt trick: Kan gøre kæmpe forskel, hvis du sover dårligt

Forskning og videnskab

06/02/2024 09:46

J. Bøgen

Hvordan foretrækker du at have det, når du sover?

”Tidligere har det kun sparsomt været dokumenteret, at luftkvaliteten i soveværelset kan påvirke din søvn. Det har vores studie nu klart bevist, at den kan,” siger lektor på DTU Pawel Wargocki.

Han har stået i spidsen for et internationalt forskningsprojekt, der har gennemført en række undersøgelser for at finde ud af, om og hvordan luftkvaliteten i soveværelset påvirker søvnen.

Forskerne har bl.a. fundet ud af, at en nat i et indelukket soveværelse kan bidrage til, at du sover dårligere og præsterer dårligere dagen efter.

I forskningsprojektets studier er der foretaget målinger i flere end 100 husstande, som bl.a. har indvilget i at lade forskere måle luftkvaliteten i deres soveværelse, mens de sov. Deres søvn er også blevet tracket og deres kognitive evner testet. Målingerne blev foretaget af både forskere i Danmark og af forskere på Jiao Tong Universitetet i Shanghai i Kina.

Behov for dobbelt så meget udluftning, som reglerne tilskriver

I løbet af en nat påvirker både mennesker og inventar luftkvaliteten i et soveværelse. Som en konsekvens af kroppens metaboliske processer påvirker vi mennesker luftkvaliteten, mens vi sover. Computere, tv-skærme, møbler og tøj forurener også luftkvaliteten i soveværelset.

Til sammen ophober forureningen sig i løbet af natten, hvis den ikke bliver fortyndet ved f.eks. at lufte ud.

”Vores undersøgelser har vist, at luftkvaliteten i soveværelset kan påvirke dine kognitive evner såsom din evne til at koncentrere dig, til at forstå og til at reagere. Sover du i et godt ventileret soveværelse, så er det til gavn for dine kognitive evner,” siger Pawel Wargocki.

For at understøtte din søvn bedst muligt, tyder de nye studier fra DTU på, at der skal være dobbelt så meget udluftning i soveværelset, som det danske bygningsreglement i dag anbefaler.

Et åbent vindue forbedrer luftkvaliteten i soveværelset

I Danmark er høj luftforurening udendørs, typisk fra trafik og industri, ikke normalt, og derfor kan et åbent vindue være nok. Men i Kina viste undersøgelsen, at luftforureningen er så høj, at luftkvaliteten indendørs i løbet af natten blev forurenet med helbredsskadelige partikler udefra, når vinduet stod åbent.

”Vores undersøgelse bekræfter, at soveværelser bør ventileres med ren luft i løbet af natten. Et åbent vindue kan anbefales, når luftforureningen er lav, og hvis der ikke er et ventilationsanlæg i boligen. Ellers er den bedste løsning en mekanisk ventilation,” siger Pawel Wargocki.

I Danmark har mekanisk ventilation været en del af bygningsreglementets anbefalinger for nybyggede og renoverede boliger siden 2008.

Her er 3 ting, du kan tage med

En international gruppe af forskere under ledelse af DTU har siden 2019 arbejdet på at dokumentere, hvilken betydning ventilation og frisk luft har for søvnkvaliteten.

Undersøgelsen konkluderer:

  • at et åbent vindue forbedrer luftkvaliteten i deltagernes soveværelser

  • at deltagerne sover bedre og præsterer bedre, hvis de sover med åbnet vindue

  • at en åben dør til resten af boligen ikke har en målbar effekt på søvnkvaliteten

Mest Læste

Annonce