Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Der er faktisk en forklaring: Derfor er der spejle i elevatorer

Forskning og videnskab

20/04/2024 11:04

J. Bøgen

Det viser sig, at spejlene tjener både et praktisk og et psykologisk formål.

Spejle har været en fast del af menneskets hverdag i tusindvis af år, med de ældste eksempler fundet i det gamle Anatolien omkring 6000 f.Kr. 

De blev også flittigt brugt i det gamle Egypten til skønhedsritualer, selvom deres popularitet faldt i middelalderen.

I dag finder vi spejle overalt, fra badeværelser til museer, og de spiller en central rolle i vores daglige liv.

En interessant brug af spejle er i elevatorer.

Mange har måske undret sig over, hvorfor elevatorer ofte er udstyret med spejle.

Det viser sig, at spejlene tjener både et praktisk og et psykologisk formål, skriver Udforsksindet.dk.

Illusion mod fobier

For det første skaber de en illusion af et større rum, hvilket kan være en hjælp for dem med klaustrofobi eller agorafobi, der frygter små, lukkede rum. 

Da Elisha Graves Otis begyndte at masseproducere elevatorer i 1850, måtte han tænke i kreative løsninger for at gøre elevatorerne tilgængelige for alle, inklusive personer med fobier. 

Spejlene kan også virke distraherende og hjælpe folk til at fokusere på andet end deres frygt, da mange instinktivt vil kigge på deres eget spejlbillede.

Ved at installere spejle i elevatorerne skabes en følelse af mere rum, hvilket kan hjælpe personer med fobier til at føle sig mindre klemt.

Forskning fra University of Georgia viser desuden, at eksponeringsterapi, hvor man gradvist udsættes for det frygtede, er en effektiv måde at håndtere elevatorfobi på.

Spejle kan forstærke denne terapi ved at tilbyde visuel støtte og afledning, hvilket kan fremme en følelse af ro og kontrol.

Og så de praktiske formål

Derudover har spejlet også andre mere praktiske formål:

  1. Elevatorspejle øger sikkerheden ved at give en panoramisk udsigt, hvilket hjælper passagererne med at være opmærksomme på deres omgivelser og forhindrer tyveri

  2. For personer med særlige behov, som kørestolsbrugere, forbedrer spejle mobiliteten ved at gøre det lettere at navigere ind og ud af elevatoren.

  3.  Spejlene erstatter brugen af musik i elevatorer, da de tilbyder en visuel distraktion, der gør turen mindre ubehagelig og mere socialt acceptabel, selv i stilhed

Mest Læste

Annonce