Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dit DNA er måske forbundet til neandertalere - hvis du har dette søvnmønster

Forskning og videnskab

23/12/2023 07:42

J. Bøgen

Gennem en genomomspændende undersøgelse har forskere opdaget, at neandertaler-DNA er forbundet med tilbøjeligheden til bestemte morgenvaner.

Mennesker, der kan lide at gå tidligt i seng og nærmest vågne op, når hanen galer, , kan have neandertaler-DNA.

De gamle primater videregav deres "morgenårvågenhed", da de parrede sig med vores Homo sapiens-ancestrer for cirka 70.000 år siden, siger forskere.

Dette ville have hjulpet tidlige mennesker fra Afrika med at tilpasse sig de kortere dage i det nordlige klima, hvor neandertalere havde levet i hundredetusindvis af år.

Epidemiolog John Capra fra University of California i San Francisco sagde: "Ved at analysere de dele af neandertaler-DNA'et, der forbliver i moderne menneskers genom, opdagede vi en slående tendens."

Og han fortsatte: "Mange af dem har virkninger på kontrol af cirkadiske gener hos moderne mennesker, og disse virkninger går primært i en konsistent retning med øget tilbøjelighed til at være morgenmenneske."

Op til 4 procent neandertaler

Til undersøgelsen brugte forskerne data fra UK Biobank, som indeholder genetisk, sundheds- og livsstilsinformation om en halv million mennesker.

De opdagede, at nogle mennesker har op til fire procent neandertaler-DNA, herunder gener forbundet med hudfarve, hår, fedt og immunforsvar.

Disse mennesker var konsekvent tidlige "vågnere", sagde forskerne.

Prof Mark Maslin fra University College London, der ikke var involveret i undersøgelsen, sagde: "Nu har vi genetisk evidens for, at nogle af os virkelig er morgenmennesker. Da mennesket udviklede sig i tropisk Afrika, var daglængderne i gennemsnit 12 timer. Nu bruger jæger-samlere kun 30 procent af deres vågne tid på at indsamle mad, så 12 timer er masser af tid."

Og han runder af med at sige: "Men jo længere mod nord, du kommer, jo kortere bliver dagene om vinteren, hvor mad især er knap, så det giver mening for neandertalere og mennesker at begynde at samle mad, så snart der er noget lys."

Resultaterne blev offentliggjort i tidsskriftet Genome Biology and Evolution.

Kilde: Express

Mest Læste

Annonce