Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Forskere finder "mulige" tidlige tegn på sklerose - kan blive et gennembrud

Forskning og videnskab

15/12/2023 12:53

J. Bøgen

Det er almindelige sundhedsproblemer, der nu viser sig måske at være tegn på noget alvorligt.

Synsproblemer og gangbesvær er normalt nogle af de første symptomer, der gør patienter opmærksomme på multipel sklerose (MS).

Ny forskning, offentliggjort i tidsskriftet Neurology, identificerede imidlertid andre røde flag, der kunne få alarmklokkerne til at ringe. 

Undersøgelsen afslørede fem problemer, der ramte MS-patienter op til fem år, før de blev diagnosticeret.

Forskerne fandt ud af, at forstoppelse, urinvejsinfektioner (UVI), blæreinfektioner, depression og seksuelle problemer kunne være tidlige advarselstegn. 

Det skriver Express.

Ikke ensbetydende med noget alvorligt

Selvom disse symptomer kunne pege på den grusomme tilstand, forklarede forskerne, at disse lidelser er "almindelige" og også kunne signalere andre sygdomme.

Dr. Celine Louapre, fra Sorbonne University i Paris, sagde: "Selvfølgelig vil ikke alle, der har disse symptomer, udvikle MS." 

Eksperten delte dog, at den nye forskning kan vise sig at være nyttig for dem med høj risiko for at få MS, såsom alle med en familiehistorie. Andre afslørende tegn på den autoimmune tilstand omfatter gangbesvær, synsproblemer og muskelstivhed eller spasmer.

Ingen kur

MS udløses af problemer med immunsystemet, der får det til at fejlagtigt angribe hjernen eller rygmarven. Den autoimmune tilstand er rettet mod myelinskeden - laget af protein og fedtsyrer, som beskytter de nerver, der bærer signaler fra hjernen. 

Skader på kappen efterlader hjernesignaler, ligesom dem til musklerne, der er nødvendige for at gå, forstyrres og bremses.

Der er i øjeblikket ingen kur, men behandlinger såsom steroider kan kontrollere tilstanden og lindre symptomerne.

20.000 undersøgt

Nu har forskere set på data fra 20.000 patienter i Storbritannien og Frankrig, som for nylig blev diagnosticeret med MS.

Holdet sammenlignede hver patients sygehistorie med tre personer, der matchede deres alder og køn, men som ikke led af MS. Resultaterne viste, at MS-patienter var 22 procent mere tilbøjelige til at have depression i de fem år, før deres tilstand blev bekræftet, sammenlignet med dem, der ikke havde MS .  

De var også 50 procent mere tilbøjelige til at have forstoppelse. Risikoen for UVI blev målt til 38 procent, seksuelle problemer til 37 procent og blæreinfektioner til 21 procent.Desuden sagde de, at det "forbliver uklart", om lidelserne er "risikofaktorer for MS" eller "ikke-specifikke tidlige MS-symptomer".  

Men de håber, at disse "tidlige tegn" kan hjælpe videnskabsmænd med at forstå de biologiske mekanismer, der forekommer hos MS patienter før "faktiske symptomer på sygdommen udvikler sig”.

Mest Læste

Annonce