Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Har du spist en banan, inden du går i seng? Videnskaben viser, hvorfor det er en god idé

Forskning og videnskab

16/02/2024 14:26

J. Bøgen

Vidste du, der var sådan en sammenhæng?

Bananer er blandt de mest spiste frugter i verden, og de er elsket for deres smag, bekvemmelighed og tilgængelighed året rundt.

Men deres ernæringsmæssige egenskaber skiller sig ud som den vigtigste grund til, at de er en fast bestanddel i mange køkkener.

Noget, du imidlertid næppe har tænkt over, er timingen i forhold til, hvornår du så tager dig en banan - for forskning viser faktisk, at det kan være en god idé at spise en af de letgenkendelige, gule frugter kort for sengetid.

Derfor giver det mening

Ud over deres fysiske restitutionsfordele er bananer en kilde til kulhydrater og giver C- og B6-vitamin.

Ud over kalium indeholder de vigtige mineraler som jern og magnesium.

En vigtig fordel, man ikke må overse, er deres indvirkning på søvnen.

Ifølge forskning fra University of Extremadura At spise en banan efter aftensmaden kan påvirke søvnen positivt på grund af dens indhold af tryptofan, en essentiel aminosyre, der bruges medicinsk til at fremkalde søvn hos personer med søvnforstyrrelser.

Tryptofan nedsætter søvnlatensen og fungerer som et hypnotisk middel, der blev opdaget i 1970'erne.

Tryptofans rolle i søvnen

Tryptofans evne til at forbedre søvnkvaliteten er blevet bevist i forskellige undersøgelser.

Forskning ledet af Wyatt R.J. i 70'erne konkluderede, at L-tryptofan administreret før sengetid øger søvnen, især ikke-REM-søvn, hos både raske personer og søvnløshedspatienter.

Tryptofan findes ikke kun i bananer, men også i mælk, som anbefales før sengetid for at hjælpe med at falde i søvn, og det hjælper med at producere melatonin, som er et hormon, der er vigtigt for søvnen.

Melatonin frigives om natten og hjælper kroppen med at slappe af, men produktionen falder med alderen. Det spiller også en afgørende rolle i produktionen af serotonin, som modulerer humøret og regulerer søvn og fordøjelse.

Bananer er altså ikke den eneste fødevare, der er rig på tryptofan, og de indeholder da heller ikke den største mængde. Fødevarer som kalkun, kylling, tun, laks, æg, fuldkornsris, havre og mørk chokolade giver en større mængde af denne aminosyre, der er forbundet med genopbyggende søvn.

Konklusionen er, at en banan i din rutine efter aftensmaden kan give ernæringsmæssige fordele og potentielt forbedre din søvnkvalitet, hvilket gør den til mere end bare en praktisk snack, men en strategisk tilføjelse til dine kostvaner.

Mest Læste

Annonce