Mens danske folkeskoler fortsat diskuterer mobilforbud og forsøger at styre skærmtid med stram hånd, går Estland den stik modsatte vej - de beder ligefrem eleverne om at finde mobiltelefonerne frem.
Det lille baltiske land med blot 1,4 millioner indbyggere er nemlig blevet Europas helt store digitale skoleeksperiment, og resultaterne taler for sig selv.
Det rapporterer den anerkendte britiske avis, The Guardian.
Estland overhalede i 2022 sin nordiske nabo Finland som Europas bedste skoleland ifølge OECD’s prestigefyldte Pisa-test.
Estiske elever topper nu i både matematik, naturvidenskab og kreativ tænkning, og kun i læsning må de se sig slået – af Irland. Hemmeligheden? Digitalisering med turbo på.
I modsætning til eksempelvis England, hvor mobilerne er bandlyst fra skolerne, inviterer Estland eleverne til at hive telefonerne frem i timerne.
Og nu går de endnu længere med en ambitiøs plan kaldet ”AI Leap”.
Fra september får estiske elever deres egen adgang til avanceret kunstig intelligens, leveret i samarbejde med tech-giganten OpenAI, der står bag den populære AI-model ChatGPT.
”Vi ved, at resten af Europa er skeptisk over for mobiltelefoner og teknologi i undervisningen,” siger Kristina Kallas, Estlands undervisningsminister, under et besøg i London.
”Men i Estland er samfundet generelt meget mere åbent og positivt over for digitale værktøjer, og det gælder selvfølgelig også lærerne.”
De estiske elever bliver aktivt opfordret til at bruge mobilerne – men kun når lærerne siger til. Ministeren understreger, at skolerne selv bestemmer reglerne, men at mobilforbud ikke giver mening:
”Hos os kan 16-årige stemme via mobilen til lokalvalg. Det ville sende et mærkeligt signal, hvis vi forbød dem at bruge samme teknologi i klasseværelset.”
Den estiske tilgang er ikke ny.
Allerede i 1997 blev landet digitalt koblet op med lynhurtigt internet i samtlige skoler via satsningen ”Tiger Leap”. Nu er kunstig intelligens næste skridt på vejen, hvor målet er, at både elever og lærere skal lære at bruge AI effektivt og etisk forsvarligt.
Kallas ser digitalisering som afgørende for at ruste eleverne til fremtiden. Hendes klare budskab lyder, at man står over for et valg mellem enten at blive mere avancerede tænkere eller overlade det til maskinerne.