Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kig din partner i øjnene: Ekspert bekræfter, at alle med denne øjenfarve har den samme forfader

Forskning og videnskab

30/01/2024 15:32

J. Bøgen

Det er vildt at tænke på!

Det siges, at 70-80 procent af verdens befolkning har brune øjne, mens blot 8-10 procent har blå øjne og to procent har grønne. 

Faktisk havde alle på Jorden ifølge American Academy of Ophthalmology (AAO) brune øjne indtil for omkring 10.000 år siden. 

Vi kommer alle fra de samme forfædre for tusinder af år siden, men folk kan blive født med blå øjne, selvom deres forældre ikke har dem. 

Det er et meget mærkeligt fænomen, men videnskaben bag det er ret fascinerende.

En enkelt forfader

Du har måske hørt teorien om, at alle med blå øjne nedstammer fra en enkelt forfader - akavede nyheder for et par, der begge har blå øjne, - og nu har en ekspert vurderet, om dette er sandt.

I en TikTok-video forklarer øjenkirurgen DR. Allamby, at alle blåøjede mennesker faktisk er i familie. 

Det er fordi de alle stammer fra én person, der boede nær Sortehavet for 6.000-10.000 år siden. 

Den person fik en mutation i sit gen på kromosom 15, som gør brune øjne blå. 

Dr. Allamby fortsætter: "Vi nedstammer alle fra den ene person, hvis du ligesom mig har blå øjne. Så vi har alle mere end 700 millioner slægtninge."

Lidt mere kompliceret

For at udvide teorien fortalte den menneskelige genetiker Dr. Neville Sanjana til Wired, at det er lidt mere kompliceret end at sige, at alle med en enkelt mutation har blå øjne. 

Han sagde: "Alle nuværende beviser peger på en begivenhed for omkring 6.000 til 10.000 år siden, der resulterede i en mutation i et gen kaldet OCA2."

"OCA2 er ansvarlig for et protein kaldet melanin i vores øjne. Den mutation fandt sted i Europa, og alle blåøjede mennesker i dag er fjernt beslægtet med den grundlægger fra 10.000 år siden. Men det er ikke det eneste gen, der er vigtigt for øjenfarven. "

"Der er omkring otte gener, som vi kender til, der bidrager til øjenfarve hos mennesker. Og selv hvis du har den brune øjne-version af OCA2, kan du nogle gange ende med blå øjne. Og det skyldes de syv andre gener." 

Kilde: LadBible

Mest Læste

Annonce