Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skræmmende nyt studie: Denne søvnvane øger risikoen for flere sygdomme

Forskning og videnskab

10/02/2024 10:16

J. Bøgen

Er det noget, du har en tendens til at gøre?

Når det kommer til vores generelle sundhed og trivsel, er det afgørende at have en god søvnrytme.

Regelmæssig søvnmangel kan skabe kaos med vores evne til at fungere normalt og endda føre til sundhedsproblemer.

Dog er det ikke kun kvaliteten og mængden af søvn, der kan have en indvirkning. Forskning har afsløret, at måden, hvorpå du sover, også kan gøre en forskel.

Velkendt vane

Ifølge en undersøgelse, offentliggjort i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), er der en fælles sengevane, mange af os er skyldige i, som kan gøre dig sårbar over for farlige komplikationer.

Forskere fandt ud af at falde i søvn foran fjernsynet, din bærbare computer eller telefon kan øge din risiko for hjertesygdom og diabetes.

Mere specifikt opdagede holdet fra Northwestern University i Chicago at eksponering for omgivende belysning, hvilket inkluderer disse skærme, skader din kardiovaskulære funktion og øger din insulinresistens næste morgen.

Dette øger din risiko for hjertesygdom, diabetes og metabolisk syndrom. Studieco-forfatter og chef for søvnmedicin ved universitetet, Phyllis Zee, sagde:

"Resultaterne fra undersøgelsen viser, at bare en enkelt nat med eksponering for moderat rumlys under søvn kan forringe glukose- og kardiovaskulær regulering, hvilket er risikofaktorer for hjertesygdom, diabetes og metabolisk syndrom."

Og de tilføjer: "Det er vigtigt for folk at undgå eller minimere mængden af lysudsættelse under søvn."

Luk lyset ude

Disse resultater gjaldt for at sove med "svagt" lys, men også med et lysere rumlys.

Derfor anbefalede studiets forfattere at sikre, at dine gardiner eller persienner er helt lukkede om natten og købe mørklægningsgardiner om nødvendigt.

Det blev også rådet at slukke alle lysene inden sengetid og bruge en øjenmaske.

Studiet viste også, at det at sove med tændt lys øger din puls og opmærksomhed.

Co-første forfatter af studiet, Daniela Grimaldi, sagde: "Vi viste, at din puls stiger, når du sover i et moderat oplyst rum. Selvom du sover, aktiveres dit autonome nervesystem. Det er dårligt."

Og de forstatte: "Normalt er din puls sammen med andre kardiovaskulære parametre lavere om natten og højere om dagen."

For at reducere din udsættelse for lys om natten anbefalede holdet følgende skridt:

Sluk lysene

Sluk ikke lyset, når du sover: "Hvis du har brug for at have tændt lys af sikkerhedsmæssige årsager, skal du bruge et svagt lys, der er tættere på gulvet."

Undgå hvidt eller blåt lys

Farven er vigtig ifølge holdet: "Hvis du skal have tændt lys, skal du vælge et rav-, rødt eller orange lys, som er mindre stimulerende for hjernen. Brug ikke hvidt eller blåt lys. Og hold det så langt væk fra dig som muligt, mens du sover."

Beskyt dig mod udendørs lys

Brug mørklægningsgardiner eller øjenmasker, hvis du ikke kan holde lyset ude af rummet: "Flyt din seng, så udendørs lys ikke skinner i ansigtet på dig."

Tidligere videnskabelig forskning har fundet lignende resultater. En undersøgelse fra 2019 med mere end 40.000 kvinder viste, at at falde i søvn med fjernsynet tændt øgede risikoen for vægtøgning og fedme, hvilket er forbundet med hjertesygdom og diabetes.

Kilde: Express

Mest Læste

Annonce