Danmark bidrager med både soldater og materiale til nye internationale missioner. Foto: Shutterstock
Danmark bidrager med både soldater og materiale til nye internationale missioner. Foto: Shutterstock

Danmark sender 135 soldater ud på internationale missioner

Forsvar

23/6/22 11:21

Jens Asbjørn Bøgen

Danmark sender både soldater og militært udstyr ud på nye missioner i løbet af i år. Samtidig forlænges indsatsen i to igangværende.

Danmark sender 135 soldater, en fregat og fire F-16 kampfly ud på nye internationale missioner.

Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Fregatten, der er af Iver Huitfeldt-klassen, samt de 135 soldater skal deltage i NATO's afskrækkelse i det Nordatlantiske område. Netop den mission har også USA, Canada, Frankrig, Spanien og Holland meldt sig klar til at deltage i, mere præcist i hangarskibsgruppen.

De fire kampfly bliver til august sammen med 65 soldater også sendt nordpå. Her skal de være med til at styrke NATO's suverænitetshævdelse over Islands luftrum. Den mission vil tage cirka fire uger.

Forlængelse af to igangværende missioner

Danmark har lige overdraget ledelsen af NATO’s mission i Irak, NMI, til Italien. Men vores land vil fortsat levere solide bidrag til NMI, herunder et substantielt sikrings- og eskortebidrag.

Derfor har Danmark imødekommet NATO’s forespørgsel om udsendelse af dele af det danske deployerbare kommunikationsmodul. Bidraget skal sikre opretholdelsen af sikre kommunikationslinjer for NMI, og vil være en del af NATO’s kommandostruktur og bestå af op til 13 personer.

Endvidere forlænger Denmark sin tilstedeværelse i den europæisk-ledede overvågningsmission i Hormuzstrædet (EMASoH) frem til udgangen af året. Det danske stabsbidrag vil i andet halvår af 2022 indgå i den italienske ledelse af missionen – formentligt fra et italiensk flådefartøj i området.